734384_146407675521048_1780842659_n

Μετά από τόσα χρόνια ενεργής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά πράγματα, με τους περισσότερους μεσήλικες και νεώτερους έως πολύ νεώτερους να έχουν σπουδάσει ή να σπουδάζουν με κάποιο τρόπο ως επί το πλείστον σε Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πανεπιστήμια, θα περιμέναμε ότι η κριτική σκέψη και ο ορθολογισμός θα είχαν δημιουργήσει μία στερεή βάση σκέψης και λογικής, απεξαρτημένη από δογματισμούς, ιδεοληψίες, μανιχαϊστικές λογικές, επιπόλαιες γενικεύσεις και άκρατους συναισθηματισμούς.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά στην κοινωνική ζωή, στα ΜΜΕ και μέσα από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, οι συναισθηματικές αντιδράσεις, η απουσία λογικής, οι ιδεοληψίες, η επιθετικότητα, οι ύβρεις και ο δογματισμός κυριαρχούν!

Παλιά και ξεπερασμένα διλήμματα έχουν ξεθαφτεί από την λήθη της ιστορίας και αναπαράγονται άκριτα από ανθρώπους που ούτε τα έζησαν ούτε τα γνωρίζουν σε βάθος, απλά χρησιμοποιούνται ως στερεότυπα και ως πρόσχημα για τις βεβιασμένες και ανεξήγητες με άλλο τρόπο επιλογές τους.

Λένε π.χ. πολλοί σήμερα να πάμε στην δραχμή και να βγούμε από την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η συμμετοχή μας σε αυτή τους έδωσε τις ευκαιρίες να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά, να κάνουν περιουσία, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να επισκεφθούν και να ζήσουν σε άλλες χώρες και να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές και δουλειά ισότιμα σε ευρωπαϊκές χώρες, με ελάχιστα συγκριτικά έξοδα. Βρίζουν τους Ευρωπαίους ενώ την ίδια στιγμή εκλιπαρούν για την βοήθειά και την αλληλεγγύη τους.

Ταυτόχρονα κατηγορούν και το δυτικό πολιτισμικό πρότυπο, αλλά κομπορρημονούν που επισκέφθηκαν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μανχάταν, που έχουν φίλους στην Αγγλία, στην Αμερική, που σπούδασαν εκεί, τους ξεφεύγουν με στόμφο αγγλικές λέξεις στην ομιλία τους (καμιά φορά μιλάνε και με κάπως-αγγλική προφορά), διαβάζουν τα αμερικανικά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα, έχουν i-pad πάντα μαζί τους, ακούνε αγγλική & αμερικανική μουσική από i-phone, βλέπουν αμερικανικό κινηματογράφο, κλπ.

Αυτή η τεράστια πολιτισμική αντίφαση που υπάρχει μέσα στην Ελληνική κοινωνία δεν είναι καλός οιωνός για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Άλλο πράγμα η κριτική σκέψη και η προσπάθεια να βελτιώσεις με την συμμετοχή σου το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και άλλο πράγμα να το υπονομεύεις άκριτα.

Και είναι τεράστια η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης που υποδαυλίζει τις πολιτισμικές αυτές αντιφάσεις, με την διχαστική ρητορική της και την διγλωσσία της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Ένα νέο ευρωπαϊκό ρεύμα δράσεων, διευρυμένου διαλόγου και ενημέρωσης είναι αναγκαίο σήμερα στην Ελληνική κοινωνία, ώστε να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας, να ανανεωθεί το ενδιαφέρον μας και η συμμετοχή μας για μία δημοκρατική Ευρώπη και να ανανεωθούν οι ελπίδες μας για το μέλλον της χώρας μας εντός των ευρωπαϊκών δομών σταθερότητας.

“Δεν αρκεί να λέμε ότι ανήκουμε ισότιμα στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε την θέση μας και να δουλέψουμε με συνέπεια γι’ αυτό!!!”

Στέλιος Φενέκος

Πρόεδρος της ”κοινωνίας αξιών”

Leave a comment