ola-ta-kommata-anikoun-stin-oligarxiki-parataksi

Ο ΣΚΟΠΟΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Πολλά έχουν γραφτεί για τα πολιτικά κόμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων βασιζονται στην εσφαλμένη αντίληψη που έχει σχηματίσει το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού για αυτά.
Η αντίληψη αυτή θεωρεί τα κόμματα ως οργανισμούς υποστήριξης πελατειακών συμφερόντων, εύνοιοκρατίας, νεποτισμου, παρασιτικής επαγγελματικής αποκατάστασης και βολέματος.

Θα προσπαθήσουμε με μία σειρά τοποθετήσεων να ξεκαθαρίσουμε το τι σημαίνει πολιτικό κόμμα, ποιοι πρέπει είναι οι σκοποί του, η αποστολή του και πως οφείλει να λειτουργεί:

Η θεσμική λειτουργία των κομμάτων αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα με την αρχή της Λαϊκής κυριαρχίας, διότι ο λαός μέσω του κόμματος αποκτά τη συνταγματικά εγγυημένη δυνατότητα συγκεκριμένης και επίκαιρης πολιτικής έκφρασης.
Η συνταγματική κατοχύρωση για το κόμμα έρχεται μέσα από το παρακάτω τριπλό νομικό και θεσμικό καθεστώς λειτουργίας:
• ‘’Την ισότητα των συμμετεχόντων’’: Διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών και της ισοπολιτείας σε όλα τα μέλη του κόμματος (προϋποθέτει οπωσδήποτε την διασφάλιση της αρχής της ουδετερότητας του κράτους απέναντι στα κόμματα). Η αρχή αυτή κινδυνεύει όχι μόνο από κακόβουλη κρατική εμπλοκή (χαριστική η καταχρηστική) αλλά κυρίως από την ιδιωτική χρηματοδότηση που δεν είναι διαφανής και δεν υπόκειται σε ελέγχους, κανόνες και περιορισμούς
• ‘’Την ελευθερία έκφρασης’’: 1) «Εσωτερική» ελευθερία έκφρασης που αφορά το δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής αλλά και την ελευθερία του εσωκομματικού διαλόγου. 2)«Εξωτερική» ελευθερία έκφρασης που προστατεύει το κόμμα από τις εξωτερικές παρεμβάσεις (κρατικές και ιδιωτικές-οικονομικές και άλλες αθέμιτες παρεμβάσεις).
• ‘’Τον δημόσιο χαρακτήρα’’: Δηλαδή το κόμμα αποτελεί «θεσμό του Συντάγματος». Είναι δηλαδή μία ένωση πολιτών Συνταγματικά κατοχυρωμένη, το καταστατικό του περιγράφει με ακρίβεια την σύσταση και τη δημοκρατική λειτουργία του. Η συγκρότηση και η δράση του είναι θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη. Επίσης έχει θεσμική «δημόσια αποστολή» και «δημόσια ευθύνη». Σύμφωνα δε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, έχει την ικανότητα να είναι «υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», λειτουργικά αναγκαία για την εκπλήρωση της συνταγματικής του αποστολής και ευθύνης.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 29 παρ.1, εδ.2 του Συντάγματος, «..οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος».
Εύκολα συνάγεται ότι η αρχή της «εσωκομματικής δημοκρατίας» είναι αναγκαία για την ελευθερία της Δημοκρατικής διαδικασίας στο βασικό κύτταρο πολιτικής έκφρασης στη πολιτική ζωή του τόπου, που είναι το πολιτικό κόμμα.
Συνεπώς ένα από τα μεγάλα ζητήματα της παθογένειας τους είναι η εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών στο εσωτερικό λειτουργία τους
Αυτό που μας έχουν συνηθίσει είναι η καταστρατήγηση τους, ο αυταρχικός τρόπος λήψης αποφάσεων, το αρχηγικό στυλ λειτουργίας, η οικογενειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις, η ικανοποίηση προβεβλημένων στελεχών και η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Η εσωτερική λειτουργία τους κακώς θεωρείται ότι ανήκει στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του «αρχηγού» η μίας «κλειστής ηγετικής ομάδας».
Η «εσωτερική δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων είναι θεσμική υποχρέωση που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.

Leave a comment