Με την ελπίδα αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησε το 2014 με εκατόμβες θυμάτων επιτέλους να σταματήσει, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας , ότι από το 2017 ερχόμενη σε επαφή με Έλληνες της ομογένειας στην περιοχή, προσπαθούσαμε να πείσουμε το υπουργείο εξωτερικών , δήμους και ιδρύματα να οργανώσουμε σχετικές εκδηλώσεις .
Στο Υπουργείο εξωτερικών είχαμε αρχικά προτείνει διημερίδα με: α) μια μέρα αναφορά στον πολιτισμό του ελληνισμού της Aζοφικής β) μια κοινή συνεδρία πολιτικών κομμάτων, και των πρεσβειών Ρωσίας και Ουκρανίας και με βασικό αίτημα την προστασία του Ελληνισμού εκεί.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετείχε και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας με ήδη σχεδιασμένες παρουσιάσεις γνωριμίας της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού της περιοχής και οι ενέργειες μας ήταν σε επικοινωνία μαζί τους.
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από κανένα.
Τελικά μπορέσαμε να κάνουμε με την ευκαιρία των 240 χρόνων από την ίδρυση της Μαριούπολης μια εκδήλωση στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου της Κηφισιάς τον Δεκέμβριο του 2018.
Σήμερα που η κατάσταση στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τις ζωές των ομογενών μας στην περιοχή ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η τύχη των Ελλήνων της Αζοφικής θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
Σημ.Με αφορμή την εκδήλωση του Δεκεμβρίου του 2018, δημοσιεύθηκε σχετικό άρθρο μου, στην εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος» το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο:
Ντόρα Βακιρτζή
Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής
You must be logged in to post a comment.