κοινα
25 χρόνια από την Διακήρυξη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνουμε καθημερινά πως η άσκηση βίας κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τη συνηθέστερη παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική,), δεν έχει φύλο ούτε κάνει διακρίσεις σε κοινωνικές τάξεις και μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση ή ηλικία.
Ωστόσο, οι γυναίκες όπως και τα παιδιά αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα βίας.
Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής οι οποίοι φέρνουν μαζί τους βάρβαρα «έθιμα» που εφαρμόζονται στους τόπους καταγωγής τους , αξίζει να σταθούμε στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων με θύματα μικρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε χώρους hot spot, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και ανώνυμες (!)καταγγελίες μελών ΜΚΟ.

download
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί περίπτωση βίας φύλου αλλά και ενδοοικογενειακής βίας για θρησκευτικούς λόγους , και είναι τραγικό αυτές οι πρακτικές να λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας με τις αστυνομικές αρχές, όταν αυτό καταγγέλλεται, να δηλώνουν αδυναμία δράσης λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου.
Είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα διαδικασίες εφαρμογής ασύλου λαμβάνοντας υπόψη την οπτική του φύλου κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της κλειτοριδεκτομής.
Είναι ανάγκη αυτή η πρακτική να ποινικοποιηθεί άμεσα και στη χώρα μας με αυστηρές κυρώσεις που θα εφαρμόζονται παραδειγματικά έτσι ώστε να σταματήσει να διαιωνίζεται η ατιμωρησία για την κλειτοριδεκτομή η οποία απειλεί και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών.
Καταλήγοντας, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ενώ κινδυνεύουν κάθε χρόνο να υποστούν 3 εκατομμύρια, ως κράτος με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβάλλεται να κηρύξουμε ΣΗΜΕΡΑ μηδενική ανοχή στην πρακτική της.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s