κοινα

Πριν να γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά και σήμερα, αμέσως μετά από την άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του λαού των να στηρίξει την συμφωνία, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς, αλλά και πολλά στελέχη της κυβέρνησης διαλαλούν ότι θα σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν την σύνεση να εκφράζουν οιαδήποτε επιφύλαξη.

Τεράστιο λάθος από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, στρατηγικά αλλά και διπλωματικά, αφού:

• Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί τι θα επακολουθήσει στο εσωτερικό των Σκοπίων.

• Η ξεκάθαρη απαξίωση από τον λαό των Σκοπίων δείχνει και την άρνησή του μεγαλύτερου τμήματός του να δεχθεί αυτή την συμφωνία.

• Πως η κυβέρνηση Ζάεφ θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιφέρει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία για να γίνουν εντός του 2018, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού (και ο ίδιος ο πρόεδρος) δεν το επιθυμούν;

• Η συνέχεια της προσπάθειας εκ μέρους του Ζάεφ, για να περάσει την συμφωνία με κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, ενάντια στη βούληση του λαού του, δεν θέτει μόνο αυτόν υπό αμφισβήτηση αλλά μπορεί να κλυδωνίσει και την σταθερότητα στη γειτονική χώρα.

Πέραν τούτου, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι μπορεί να μην πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και με σοβαρό κίνδυνο να υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης (εάν δεν ψηφισθεί από τον κυβερνητικό της εταίρο-ΑΝΕΛ), είναι τουλάχιστον ανόητο να ισχυρίζεται διεθνώς ότι θα στηρίξει μία ετοιμόρροπη συμφωνία και για τις δύο χώρες.

Τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι κκ Τσίπρας και Κοτζιάς, που δεν τις γνωρίζει ο Ελληνικός λαός και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα και με τέτοιο πάθος, μια καθ’ όλα προβληματική συμφωνία όπως αποδεικνύεται στη πράξη;

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s