κοινα

Η “κοινωνία αξιών” καλεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει έγκαιρα όλα τα μέσα που διαθέτει το κράτος, για να έχουν την πλήρη πολιτική, ηθική, διπλωματική και νομική υποστήριξη προκειμένου απελευθερωθούν το ταχύτερο οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στη Τουρκία, και κατηγορούνται όπως δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για πρόθεση κατασκοπείας, εκτός της παράνομης εισόδου στην Τουρκία.

Η κατηγορία της πρόθεσης για κατασκοπεία είναι χωρίς αμφιβολία κατασκευασμένη, και εάν τελικά απαγγελθεί, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και δύσκολα αναστρέψιμες, όπως υπερβολική είναι και η παραπομπή για παράνομη είσοδο στη χώρα και οπωσδήποτε πέραν της διακρατικής συμφωνίας για τα μεθοριακά ζητήματα.

Σε ανάλογες περιπτώσεις εσφαλμένης εισόδου λόγω αποπροσανατολισμού (όπως δηλώθηκε επίσημα), περιπόλων στο έδαφος της άλλης χώρας, το ζήτημα διευθετείτο με μία τυπική διαδικασία, χωρίς δικαστική παραπομπή και απαγγελία κατηγορίας. Μόνο η Βόρειος Κορέα διαχειρίζεται σήμερα αντίστοιχα ζητήματα με τέτοιο αυταρχικό και απάνθρωπο τρόπο.

Δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που υπάρχει στη Τουρκία, και της επιβεβαιωμένης χειραγώγησης της δικαιοσύνης, πέραν του ότι έχει άρει τις δεσμεύσεις της επί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), είναι ενδεχόμενο να παραταθεί επί μακρόν η προφυλάκισή τους και να μην υπάρξει δίκαιη δίκη στη συνέχεια, με κίνδυνο να καταδικασθούν οι δύο στρατιωτικοί με άδικες, βαρύτατες ποινές.

Είναι αναγκαία συνεπώς η ενεργοποίηση από τώρα κάθε κυβερνητικής δυνατότητας σε όλα τα επίπεδα, νομικό διπλωματικό, διεθνών σχέσεων, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μην χαλκευτούν τα στοιχεία προκειμένου να απαγγελθούν ψευδείς κατηγορίες, να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο άτυχων στρατιωτών και να απελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Αναμένουμε επίσης από συλλογικούς φορείς με διεθνές κύρος, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία, η ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, το CCBE (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων), το Συμβούλιο της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ), η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι και Έλληνας και άλλοι συναφείς με τα ανθρώπινα δικαιώματα φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που έχουν τον δικό τους ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα, διασφαλίζοντας την δίκαιη διευθέτηση και την δίκαιη αντιμετώπιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναβιώσει ένα νέο εξπρές του μεσονυκτίου στον 21 αιώνα, με θύματα τους δύο άτυχους νέους στρατιώτες.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s