Για μια φορά ακόμα η χώρα μας καταγράφει νέα αρνητική πρωτιά που αφορά τη χρήση πλαστικής σακούλας αφού κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί 363 πλαστικές σακούλες το χρόνο ενώ ο μέσος όρος για τις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 160 ανά κάτοικο το χρόνο.
Η Ευρώπη έχει εκδώσει οδηγίες οι οποίες προβλέπουν την μείωση της χρήσης τους σε 90 μέχρι το 2019 και σε 40 μέχρι το 2040. Οι περισσότερες χώρες έχουν εναρμονιστεί είτε απαγορεύοντας είτε φορολογώντας και χρεώνοντας την χρήση της.
Η Ελλάδα είναι εκπρόθεσμη ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.Η θλιβερή διαπίστωση είναι πως δεν έχει γίνει σχεδόν καμιά ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερου θανάσιμου κινδύνου που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον .Το ζήτημα δεν φαίνεται επίσης να απασχολεί κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα.
Οι αριθμοί τρομάζουν και δίνουν το μέγεθος του προβλήματος:
5 τρισεκατομμύρια πλαστικά κολυμπούν στον παγκόσμιο ωκεανό ενώ κάθε χρόνο εισέρχονται σ΄αυτόν 8 εκατομμύρια νέοι τόννοι.
Η πλαστική σακούλα χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο να παραχθεί, 20 λεπτά κατά μέσο όρο για να χρησιμοποιηθεί και 450 χρόνια για να αποσυντεθεί τελείως.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν 700.000- 1.000.000 πουλιά 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια εξ αιτίας της κατάποσης πλαστικού.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι στη γειτονιά μας δεδομένου ότι όπως έχει παραδεχθεί ο ΟΗΕ αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, η Μεσόγειος που είναι μια κλειστή θάλασσα, θα μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε μια “σούπα από πλαστικό ” την οποία μέσω των ψαριών θα την βρούμε στο πιάτο μας.
Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να καλύψουν ή να υποκαταστήσουν την ανεπαρκή λειτουργία του κράτους
Απαιτείται άμεση παρέμβαση της πολιτείας:
Νομοθετική ρύθμιση.
Λήψη αυστηρών μέτρων.
Απαιτείται επίσης η ενεργοποίηση όλων μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ακολουθώντας απλές οδηγίες:
Χρησιμοποιούμε καθημερινά για τις αγορές μας πάνινη τσάντα ή διχτάκι (τα οποία πλένονται όταν λερωθούν ) Επαναχρησιμοποιούμε τις πλαστικές σακούλες που έχουμε στην κατοχή μας(αν χρησιμοποιήσουμε κάθε σακούλα 10 φορές έχουμε 300 φορές λιγότερη κατανάλωση).
Καταλήγοντας αξίζει να αναφερθούμε στα λόγια του Dr.Mike Barrett που είναι επικεφαλής επιστήμης και πολιτικής της WWF-UK :
‘Ο άνθρωπος αγνοεί πως η παρακμή των υπολοίπων ειδών λειτουργεί εις βάρος του. Η ισορροπία σε όλα τα είδη είναι το βαρόμετρο το οποίο στηρίζει το ανθρώπινο είδος στον κόσμο.”
Τομέας ακτιβισμού “κοινωνίας αξιών”
You must be logged in to post a comment.