734384_146407675521048_1780842659_n

Η αδράνεια και η ανικανότητα του κυβερνητικού μηχανισμού και του κ. Μουζάλα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπήρχαν για στοιχειωδώς αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Έχουμε εγκλωβιστεί από τα προβλήματα που δημιούργησε η συνεχής διολίσθησής τους σε αναποτελεσματικές πράκτικές

Η εικόνα της χώρας καταστράφηκε, τα χρήματα ξοδεύτηκαν χωρίς να λύσουν το πρόβλημα, οι ΜΚΟ έκαναν πάρτυ, το κόστος ανά μετανάστη ξεπέρασε τις 15.000 ευρώ (παγκόσμιο ρεκόρ), οι ροές συνεχίζονται παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, οι Τούρκοι μας κατηγορούν για την συμφωνία και μας απειλούν ανοιχτά και ευθέως ότι θα στείλουν δεκάδες χιλιάδες (λες και σταμάτησαν να το κάνουν), οι μετανάστες ξεσηκώνονται και αντιδρούν, οι πολίτες στα νησιά κυρίως έχουν χάσει την υπομονή τους και την ανεκτικότητά τους, οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, και τα κόμματα (ΟΛΑ) αναλώνονται σε επικοινωνιακές ρητορικές, χωρίς αντίκρυσμα για το ζήτημα.

Η “κοινωνία αξιών” έχει κατ’ επανάληψη προτείνει και υποβάλλει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των διογκούμενων προβλημάτων. Κάποιες από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και οι υπόλοιπες δεν εισακούσθηκαν γιατί χαλούν το πάρτυ των ΜΚΟ, αποκαλύπτουν τα πολιτικά συμφέροντα και την αναποτελεσματικότητα του κ. Μουζάλα.

Ο κος Μητσοτάκης προτείνει σήμερα 5 επιφανειακά μέτρα τα οποία δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι ευχολόγια και επικοινωνιακές φούσκες. Αλήθεια μέχρι εκεί φθάνουν οι ικανότητες του επιτελείου του, ώστε δεν μπορούν να πουν μερικά σωστά και εφαρμόσιμα πράγματα, που να λύνουν κάποια έστω λίγα προβλήματα;

ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ” ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ξαναστέλνουμε λοιπόν σε όλους ένα σύνολο προτάσεων, τις οποίες καλά θα κάνουν επιτέλους να εφαρμόσουν, έστω και μερικές, ακόμη και αν δεν πουν πάλι ποιός τις πρότεινε:

1. Άμεση διάκριση των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τις πολιτικές αρμοδιότητες.
Ας κρατήσει ο κος Μουζάλας τις πολιτικές αφού τόσο πολύ το θέλει και ας ανατεθεί σε έναν πρώην Α/ΓΕΕΘΑ η διοικητική/διαχειριστική αρμοδιότητα, γιατί χρειάζεται κάποιος με κατάλληλες διοικητικές ικανότητες, που να γνωρίζει πώς στρατοπεδεύουν εύτακτα και με τις βέλτιστες συνθήκες μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, ώστε να διαχειριστεί ρεαλιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.

2. Ας δημιουργηθεί μία μεγάλη ομάδα διοίκησης/διαχείρισης με πρώην ικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την στρατοπεδική ζωή, για να διοικήσουν τον μηχανισμό. ( Δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός γιατί είναι συνταξιούχοι).

3. Τα κονδύλια για το μεταναστευτικό να τα διαχειρίζεται στο σύνολό τους ειδική επιτροπή, υπό την ευθύνη και εποπτεία του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ που θα τεθεί επικεφαλής του μηχανισμού. Ας σταματήσει το πάρτυ καταλήστευσης με τις ΜΚΟ. Το χρήμα που θα δίνεται από την χώρα μας πρέπει να ελέγχεται πλήρως, και με διαφάνεια.

4. Ας ξεκινήσει τάχιστα ένα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων εγκαταλελειμμένων σπιτιών, εργοστασίων και αντίστοιχων χώρων, μαζί με ανενεργά στρατόπεδα σε αστικές και περιαστικές περιοχές, ώστε να αποφορτιστούν τα νησιά από την εγκληματική υπερσυγκέντρωση και εγκλωβισμό τους εκεί. Τα κτίρια αυτά με ταχεία διαμόρφωση θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό οικογενειών και ευάλωτων προσφύγων-μεταναστών (γυναίκες-γηραιότεροι, ανήμποροι κλπ). (Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο).

5. Ας ναυλωθούν επιβατηγά πλοία τα οποία σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια, για να φιλοξενήσουν σε όλα τα μεγάλα νησιά τους νεοφερμένους πρόσφυγες- μετανάστες. Ο έλεγχος θα είναι καλύτερος, η καταγραφή πληρέστερη και δεν θα επιβαρύνεται η τοπική κοινωνία. Τα αποβατικά του Π.Ν. είναι η χειρότερη επιλογή που έγινε, για πολλούς λόγους. Το ΠΟΚΕΣΘΑΜ του ΓΕΕΘΑ έχει τεράστια εμπειρία ναύλωσης εμπορικών πλοίων και μπορεί να επιτύχει τις καλύτερες τιμές (χωρίς κατασπατάληση όπως έγινε από την κυβέρνηση πέρσι το καλοκαίρι).

6. Ας ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια με τις ανάδοχες οικογένειες για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία.

7. Ας αναληφθεί επιτέλους η αστυνόμευση των χώρων παραμονής και διαμονής των μεταναστών με αστυνομικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές μπορεί να συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις που είναι εκπαιδευμένες και επαρκείς. Τα κατάφεραν στο Κόσσοβο και αλλού, ας το απαιτήσουμε από την ΕΕ να εγκριθεί συγκεκριμένη επιχείρηση για την εσωτερική ασφάλεια των χώρων στρατοπέδευσης.

8. Ας δηλώσουμε με σθένος ότι δεν αποδεχόμαστε την επαναπροώθηση μεταναστών – προσφύγων στα πλαίσια της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, εάν δεν καθορισθούν συγκεκριμένοι αριθμοί που αναλογούν για κάθε χώρα σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που είναι καταστατική αρχή της ΕΕ και εάν δεν αναληφθούν οι ενέργειες της ΕΕ που προαναφέραμε.

9. Επίσης ας πιέσουμε την ΕΕ ώστε να γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα ασύλου για άλλες χώρες στις πρεσβείες των χωρών της ΕΕ εδώ, αλλά και στις χώρες αναχώρησης για την Ευρώπη. Ακόμη και να αρνηθούν να το δεχθούν τα κράτη της ΕΕ, είναι αναγκαίο να πιέσουμε γι αυτό ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά και για να αποκαλύπτονται οι προθέσεις τους.

10. Ταυτόχρονα ας ενταθεί η προσπάθεια μείωσης των επί μακρόν παραμενόντων μεταναστών οι οποίοι δεν δικαιούνται ασύλου, μέσω συμφωνιών επαναπροώθησης με τις χώρες καταγωγής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να επιφορτίζονται σήμερα με το έργο της διαχείρισης των χώρων φιλοξενίας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που πρέπει να διατηρούν ετοιμότητα και ηθικό και να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s