Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, δημιούργησε σε γενικές γραμμές θετικές εντυπώσεις.
Η παρουσία του ήταν καλή, προσεγμένη και με συγκεκριμένους εν πολλοίς στόχους.
Ήταν επιτυχία του που δεν εξαντλήθηκε σε κορώνες και σε ανούσια αντιπαλότητα, αν και στην αρχή του λόγου του η επίθεση προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα κινήθηκε στα όρια του ετεροπροσδιορισμού. Περιμέναμε πιο συγκεκριμένη και αυστηρή κριτική στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε στόχους για την οικονομία και κοστολογημένο, εν τούτοις δημιουργούνται οι ακόλουθοι προβληματισμοί:
1. Τα έσοδα από τα επί μέρους μέτρα που ανακοίνωσε εμφανίζονται πολύ αισιόδοξα.
2. Οι προσδοκίες για τα έσοδα από το συμμάζεμα του κράτους χωρίς να κάνει σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα, δεν είναι ρεαλιστικές.
3. Οι μειώσεις στη φορολογία που επικαλέσθηκε, αν και μοιάζουν ρηξικέλευθες, εν τούτοις ανακοινώθηκαν χωρίς να υπάρχουν διασφαλίσεις ότι θα γίνουν αποδεκτές από την τρόικα και τους δανειστές.
4. Η υπόσχεση ότι θα επιτευχθεί μείωση της υποχρέωσης για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι έτσι θα υπάρξουν τα περιθώρια για μείωση της φορολογίας, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.
5. Οι θέσεις του για το πώς θα διευθετηθούν τα κόκκινα δάνεια δεν ήταν σαφείς.
6. Στήριξε τις ελπίδες για την ανάπτυξη της οικονομίας μόνο σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως αυτό εμφανίζεται δύσκολο να επιτευχθεί και σίγουρα χρειάζεται πολύ χρόνο, αφού τα προβλήματα της ρευστότητας και της διαθεσιμότητας φθηνού χρήματος, μαζί με τα προβλήματα εμπιστοσύνης θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία μας.
ΣΗΜ: Είναι θέση της “κοινωνίας αξιών”, ότι για να ξεκινήσει η ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει μία στοχευμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική συγκερασμού δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, με τις δημόσιες επενδύσεις να ξεκινούν την αναθέρμανση του επενδυτικού περιβάλλοντος, να ξεχερσώνουν το έδαφος και να προσφέρουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα των ιδιωτικών επενδύσεων.
Όσον αφορά τα λοιπά ζητήματα:
1. Ελάχιστα αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα.
2. Η υπόσχεση για 120.000 θέσεις εργασίας ακούσθηκε απλά σαν υπόσχεση χωρίς συγκεκριμένους άξονες προσπάθειας.
3. Όσον αφορά στα λοιπά εργασιακά ζητήματα και το θεσμικό πλαίσιο της εργασίας δεν ασχολήθηκε καθόλου.
4. Δεν ασχολήθηκε με το προσφυγικό ζήτημα, και την επίλυσή του.
5. Ελάχιστα και επιφανειακά είπε για τα ζητήματα παιδείας
6. Και τίποτε για τα προβλήματα αυτοδιοίκησης..
ΣΗΜ: Έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα “Νέο Πατριωτισμό”, γεγονός που μας χαροποίησε, δεδομένου ότι υιοθέτησε μία κύρια θέση της «κοινωνίας αξιών», έννοια που την πρωτοδημιούργησε, την οριοθέτησε, και την ενέταξε στο πρόγραμμα της εδώ και 4 χρόνια και που την πρωτοπαρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη το 2013. Προσδιορίζεται μάλιστα με ακρίβεια στις προτάσεις μας που έχουμε υποβάλλει στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, από την αρχή του χρόνου.
Εν κατακλείδι η παρουσία του ήταν πολύ καλύτερη από του κ. Τσίπρα, με τεχνοκρατικό κυρίως χαρακτήρα και ανέβασε τον πήχη του ανταγωνισμού.
You must be logged in to post a comment.