Η απόφαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο του Ωραιόκαστρου, να μην δεχθούν τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους, με τα επιχειρήματα του κινδύνου ασθενειών και υποβάθμισης του επιπέδου εκπαίδευσης, αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία, λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας για την διαχείριση του προβλήματος από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της άναρχης εν πολλοίς αντιμετώπισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα:
1. Η χωρίς όρια και αρχές εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί και υπήρχε ο χρόνος για καλή προετοιμασία και οργάνωση, για συγκροτημένη και ελεγχόμενη υποδοχή.
2. Η παντελής αδιαφορία για τα χιλιάδες παιδιά που ήταν και εξακολουθούν να είναι ασυνόδευτα από στενούς συγγενείς και περιφέρονται εκτεθειμένα σε κινδύνους, χωρίς ουσιαστική φροντίδα.
3. Η αδυναμία διαχείρισης των ξεχωριστών εθνοτήτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κύριου όγκου των προσφύγων- μεταναστών.
4. Η ανυπαρξία οργάνωσης στοιχειωδών δομών κοινωνικής διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας, χωρίς να υπάρχει ομαλή κοινωνική ζωή στα κέντρα αυτά. Δεν υφίσταται ενεργός συμμετοχή και αξιοποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των φιλοξενουμένων, για τις ανάγκες των κέντρων φιλοξενίας.
5. Γύρω από τα “οργανωμένα” κέντρα φιλοξενίας συγκεντρώνεται ετερόκλητο πλήθος μη καταγεγραμμένων μεταναστών, οι οποίοι επιτείνουν όλα τα προβλήματα διαχείρισης και ιδιαίτερα της υγιεινής.
6. Ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων ΜΚΟ δρα ανεξέλεγκτα και εν πολλοίς με αδιαφανείς σκοπούς, επιβαρύνοντας τα προβλήματα.
7. Η Ελληνική κοινωνία δεν προετοιμάσθηκε κατάλληλα για την υποδοχή και δεν προσδοκά κάποια προοπτική για διέξοδο από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται, σε μια κοινωνία που βρίσκεται ήδη και επί πολλά χρόνια σε εσωτερική κρίση. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται πολλές φοβίες, οι οποίες επιτείνουν τα προβλήματα διαχείρισης.
8. Η έλλειψη κατάλληλης οργάνωσης στα σχολεία, μέσων και υποδομών, εμβολιασμών των παιδιών και στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας, καθώς και έλλειψη ενημέρωσης και η αδυναμία υποστήριξης με κατάλληλους δασκάλους, δημιουργούν αρνητική τάση στις τοπικές κοινωνίες.
9. Οι συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο, ενδοκομματικές αλλά και εξωκομματικές, λειτουργούν ανασταλτικά στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, και λόγω των συγκρούσεων αυτών απωλέσθηκαν σημαντικά κονδύλια.
Οι φοβίες που αναπτύσσει η κοινωνία μας θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν, εάν το σύστημα διακυβέρνησης είχε την τόλμη και την ακεραιότητα να αναθέσει αποφασιστικές αρμοδιότητες για την διαχείριση του προβλήματος στους καταλληλότερους και όχι στους κομματικούς ταγούς.
Οι καλές προθέσεις και οι πανανθρώπινες ρητορικές βρίσκουν έδαφος να ανθίσουν σε εύφορα και ξεχερσωμένα εδάφη.
Σε χέρσα και αδούλευτα εδάφη, μόνο τσουκνίδες και αγριόχορτα φυτρώνουν!
You must be logged in to post a comment.