734384_146407675521048_1780842659_n

 

Από τα πρώτα βήματα της “κοινωνίας αξιών”, προβάλλαμε την ανάγκη μίας “νέας – πατριωτικής” αντίληψης, που να μετασχηματίζεται σε θετικές εξωστρεφείς ενέργειες για τη χώρα μας και το λαό της, με βάση τις πολιτισμικές παραδόσεις μας.

Ας προσπαθήσουμε να σκεφθούμε τι σημαίνει πατρίδα για μας τους “Έλληνες πολίτες”;

Η Πατρίδα πρώτα απ’ όλα δομείται από το τόπο, την παιδεία του λαού της και τις αρχές της. Και ποιες είναι αυτές οι αρχές;
– Μα πάνω απ’ όλα η Δημοκρατία, ο διάλογος, η ίση συμμετοχή στα κοινά, το ανοιχτό δημιουργικό πνεύμα του λαού της, η εξωστρέφεια και οι ανοιχτοί ορίζοντες σε νέους κόσμους, σε νέα πεδία σκέψης και δημιουργίας, οι ανθρωπιστικές αρχές και οι αξίες ενός πανανθρώπινου πολιτισμού.
– Είναι ο σκληροτράχηλος τόπος μας, με τα βουνά και την θάλασσα που πάντα σηματοδοτούσε για τους Έλληνες το ελεύθερο και περιπετειώδες πνεύμα, την εξωστρέφεια και την επιθυμία για επικοινωνία, δυνατότητα δημιουργίας πάντα και ποτέ περιορισμός.
– Είναι οι άνθρωποι της, δραστήριοι και δημιουργικοί, ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις, ατίθασοι και ελεύθεροι, λίγοι, πρώτοι πάντα να μάχονται έναντι πολλών για άϋλες έννοιες, μάχες που για τους άλλους μπορεί να είναι ακατανόητες, αλλά για μας αφορούν τα θεμέλια της ύπαρξή μας: Για τις αρχές και τις αξίες μας!

Θα επισημάνουμε ιδιαίτερα την έννοια “Έλληνας Πολίτης” γιατί ο προσδιορισμός αυτός ποτέ δεν βασίσθηκε αποκλειστικά σε γενετικά-φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά αποδίδεται σε κάθε πολίτη της χώρας αυτής που θέλει να ζει με συνέπεια και δημιουργικότητα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας, να μιλάει τη γλώσσα μας, να αποκτά την Ελληνική παιδεία και να σέβεται τις παραδόσεις μας.

Ποίοι άραγε εκφράζουν σήμερα αυτό το σθεναρό πατριωτικό πνεύμα που είναι τόσο αναγκαίο να το ξαναβρούμε και να το αναδείξουμε για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας;

– Ακούμε πατριδοκάπηλους πολιτικούς να ασελγούν στην έννοια της πατρίδας, να διχάζουν το λαό μας με κακόπιστους χαρακτηρισμούς, ενώ οι ιταμές πράξεις των ιδίων ελάχιστα υποστηρίζουν την γελοία ρητορική τους.
– Ακούμε φασιστοειδή με γελοίους και ανιστόρητους συμβολισμούς, να διεκδικούν με φανατισμό για τον εαυτό τους την έννοια του πατριώτη και κοντά σ’ αυτούς και οι καμουφλαρισμένοι εθνικοσοσιαλιστές που βλέπουν στον εθνικισμό λαμπρή δυνατότητα πολιτικής καριέρας και ψήφων.
– Ακούμε κάποιους αμόρφωτους στρατιωτικούς (ευτυχώς λίγους, γιατί δεν μορφώθηκαν όπως έπρεπε, για να αντιληφθούν την αξία του λειτουργήματος τους), να νέμονται των αξιωμάτων και των παρασήμων τους, διεκδικώντας αυτάρεσκα το αποκλειστικό δικαίωμα να προσδιορίζονται ως οι μόνοι πατριώτες.
– Ακούμε κάθε φιλόδοξο αγοραίο ρήτορα, πολιτευτή, συνδικαλιστή, καιροσκόπο, να διαστρεβλώνει με λαϊκισμό την έννοια της πατρίδας και να την χρησιμοποιεί εργαλειακά κατά πως τον συμφέρει κάθε φορά.

Αλήθεια που θα βρούμε την πραγματική πατρίδα μας σήμερα;

Θα την βρούμε σε κάθε εργατικό Έλληνα, σε κάθε παιδί που πάει σχολείο, σε κάθε σπουδαστή που πασχίζει για το μέλλον του, σε κάθε πολίτη που δημιουργεί αξία με την συμμετοχή και τη προσφορά του σ’ αυτό το τόπο, σε κάθε Πανέλληνα που σέβεται τις ανθρωπιστικές αρχές και τις οικουμενικές αξίες του πολιτισμού μας όπου κι αν βρίσκεται, σε κάθε μικρό και μεγάλο σπίτι της χώρας μας που στεγάζει τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού για να ξαναβρεί τις ρίζες του, την υπόληψή και την αξιοπρέπεια του, τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή του, τη χαρά και την ελπίδα για δημιουργικότητα.

Γιατί δεν φθάνει να γεννηθείς για να είσαι “Έλληνας”!!! Έλληνας Γίνεσαι!!!

Leave a comment