image

Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σοκαρισμένοι, ακούσαμε τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι 3.500 άτομα έχουν πνιγεί στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, από τη στιγμή που ξεκίνησε το προσφυγικό ζήτημα.
Σήμερα άλλοι 34 άνθρωποι, τα περισσότερα μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι αυτό της απελπισίας.

Μας εξοργίζει ο φαρισαϊσμός των αρχών της Τουρκίας, που δεν κάνει τίποτε για να ελέγξει αυτή τη μηχανή του θανάτου, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα το κάνει, έχει χρηματοδοτηθεί γι αυτό και το κυριότερο, έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Οι Ελληνικές αρχές από την άλλη μεριά, έχουν γίνει θύματα της ίδιας τους της αναποφασιστικότητας και της ολιγωρίας.
Ποτέ δεν υποστήριξαν σθεναρά τη λύση που είχαμε προτείνει για μικτές προξενικές αρχές στη Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κράτη της ΕΕ, ώστε τα αιτήματα ασύλου να γίνονται στην απέναντι ακτή, η καταγραφή και η διακίνησή να γίνεται με κοινή ευθύνη των κρατών της ΕΕ και να μην αναγκάζονται οι πρόσφυγες να εκτεθούν σε αυτούς τους κινδύνους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολλοί Έλληνες πολιτικοί λένε κουταμάρες και υπεκφεύγουν όταν βλέπουν ως αίτιο του προβλήματος τον ανεπαρκή έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και την αδυναμία αποτροπής εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας από τη θάλασσα. Έχουμε αποσαφηνίσει εκτεταμένα, ότι ούτε ο έλεγχος ούτε η αποτροπή μπορούν να λειτουργήσουν, ούτε θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα, από τη στιγμή που οι βάρκες αποκολληθούν από την απέναντι ακτή. Μόνο στην Τουρκική ακτή επί της ξηράς και πριν επιβιβασθούν, μπορεί να υπάρξει αποτροπή εισόδου.

Προτρέπουμε τη κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσει η εγκληματική αυτή αδιαφορία και να αποτρέψουμε άμεσα την δολοφονία τόσων ανθρώπων που συντελείται καθημερινά.

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν το ίδιο δολοφόνος όπως και οι Φαρισαίοι και δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του κανένας από όλους αυτούς που κρύβονται.

Η δίκαιη πρόταση για Νόμπελ ειρήνης στους κατοίκους των νησιών, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως προκάλυμμα για τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, των γραφειοκρατών της ΕΕ και της κυβέρνησής μας.
Το Νόμπελ ειρήνης το αξίζουν οι κάτοικοι, γιατί μόνοι, στον αντίποδα όλων, στάθηκαν στο ύψος της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Κύριε Τσίπρα, ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ξεκινήστε άμεσα διεθνή εκστρατεία, με δική σας πρωτοβουλία, επισκεφθείτε τους πάντες με πρόταγμα την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων, μιλήστε στον ΟΗΕ, σε διεθνείς οργανισμούς σε opinion leaders, στα διεθνή ΜΜΕ και οπουδήποτε είναι αναγκαίο.
–   Δημιουργήστε άμεσα μία συντονιστική επιτροπή από τους καλύτερους στο ζήτημα αυτό έλληνες και ξένους διεθνούς κύρους, που θα σας υποστηρίξει σε ότι χρειαστεί, με προτάσεις, δράσεις και επικοινωνία.
–   Δημιουργήστε άμεσα ένα ταμείο διεθνούς ανταπόκρισης, απευθυνθείτε στους απλούς πολίτες όλου του κόσμου, σε άλλους ηγέτες και σε οικονομικά ισχυρούς διεθνείς παράγοντες, ώστε  να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες δράσεις υπέρ των προσφύγων.

Είναι ένας ρόλος που αρμόζει σε Έλληνα ηγέτη με υψηλά ανθρώπινα ιδανικά, που οραματίζεται ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο και δουλεύει σκληρά γι αυτό και θα δείτε ότι σύντομα θα υπάρξει ανταπόκριση.

Και τότε θα μας κάνετε πραγματικά περήφανους και το νόμπελ ειρήνης ίσως να αφορά τότε και την ηγεσία και ολόκληρο το λαό αυτού του τόπου.

Στέλιος Φενέκος

Πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s