koinonia axion LOGO

Ο ΕΞΙΣΩΤΙΚΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ & ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Διαβάζω σχόλια και αναλύσεις που γράφτηκαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των φανατικών δολοφόνων στη Γαλλία.
Πολλά από αυτά εκφράζουν μία εξισωτική αντίληψη συμψηφισμού, μεταξύ των δολοφονικών, τρομοκρατικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών του δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου, που έγιναν στις χώρες αυτές, για την αποκαθήλωση των δικτατορικών καθεστώτων (εσφαλμένα όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται).
Επίσης πολλά σχόλια, δεν καταφέρνουν να κάνουν διάκριση μεταξύ μουσουλμάνων και “τζιχαντιστών”, βασική διάκριση που εάν δεν γίνει, οδηγεί σε γενικευμένες και λάθος τοποθετήσεις.

Ας αναλογισθούμε όμως τα παρακάτω:
1. Οι επιθέσεις που έγιναν από τους Δυτικούς, είχαν σαν στόχο την αποκαθήλωση στυγνών δικτατόρων και δολοφόνων, που καταδυνάστευαν επί δεκαετίες τους λαούς τους. Oι σημερινοί φανατικοί θρησκόληπτοι που επιτίθενται στη δύση, παρακαλούσαν τότε τους Δυτικούς να βομβαρδίσουν τους αντίπαλους ομοεθνείς τους (για να εγκαθιδρύσουν μετά αυτοί, πολύ χειρότερες και απάνθρωπες θεοκρατικές εξουσίες).
2. Οι δυτικοί εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε, υποστήριξαν στην αρχή αυτά τα κινήματα, γιατί ήταν τα μόνα που είχαν την ισχύ να δράσουν στο εσωτερικό. Ήλπιζαν ότι στη συνέχεια θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν κυβερνήσεις μετριοπαθείς, πλην όμως απέτυχαν παταγωδώς να ελέγξουν τους φανατικούς ισλαμιστές, που κατέληξαν σε εθνοκαθάρσεις και δολοφονίες ακόμη και των ομοεθνών τους, που δεν υποτάσσονται στο θρησκευτικό φανατισμό τους.
3. Η χώρα που πίεζε και ήθελε τους πολέμους κατά των κοσμικών δικτατόρων, ήταν κυρίως η Σαουδική Αραβία, με αυταρχική θεοκρατική ηγεσία και δεν την ενοχλούσαν οι βομβαρδισμοί, κατά ομόθρησκων.
4. Τα κινήματα αυτά, με τη βοήθεια και άλλων θεοκρατικών κρατών, ανακήρυξαν το ισλαμικό χαλιφάτο, το στυγνότερο θρησκευτικό καθεστώς στη νεώτερη παγκόσμια ιστορία, με αποκεφαλισμούς, ομαδικές σφαγές, ομαδικούς βιασμούς και δουλεία ομόθρησκων και αλλόθρησκων, με αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλές χώρες, καταρρίψεις επιβατικών αεροσκαφών και εκατοντάδες θύματα και με καταστροφή κάθε άλλου πολιτισμικού συμβόλου και μνημείου.
5. Το μίσος και ο φανατισμός, τους οδήγησαν να δολοφονούν τους ομοεθνείς τους που δεν συστρατεύονταν, τους αλλόθρησκους αλλά και τους μετριοπαθείς ομόθρησκούς τους, που διωκόμενοι (προσέξτε: όχι από τους βομβαρδισμούς των δυτικών), βρήκαν καταφύγιο στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο, που τους δέχθηκε και τους φιλοξενεί.
6. Τώρα τα μίσος των “τζιχαντιστών” διευρύνεται προς τα χριστιανικά κράτη της Δύσης, για “τιμωρία” των προαιώνιων εχθρών, με άνανδρες, δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αθώων, άμαχων και ειρηνικών ανθρώπων.

Δεν δικαιολογούνται συνεπώς οι συμψηφισμοί που γίνονται σε όλα αυτά.
Τα δε θύματα των “τζιχαντιστών” και σε άλλες χώρες (Μαλαισία, Κένυα, κλπ), ενισχύουν τη θέση ότι αποτελούν πλέον κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, που πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά, με σύννομο διεθνολογικά τρόπο, από το αρμόδιο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιτέλους ας δούμε τα πράγματα χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και παρωπίδες!
Η οιαδήποτε προσπάθεια συμψηφισμού δίνει δικαιολογίες στα κτήνη αυτά και αποδυναμώνει τη συνοχή που πρέπει να έχουμε όλοι μας, για να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας και την ανθρώπινη υπόσταση από το σκοτάδι του φόβου, της βίας και της τρομοκρατίας.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της ”κοινωνίας αξιών”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s