genoktonia_pontion
Πολιτικό και όχι ετυμολογικό το “ζήτημα της γενοκτονίας”  των υπουργικών δηλώσεων
Για μία ακόμη φορά, υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να κατανοήσουν τον θεσμικό τους ρόλο. Λειτουργούν ως εάν ευρίσκονται στις κουίντες τους χωρίς συναίσθηση των πολιτικών συνεπειών των λόγων τους. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός παιδείας αναφερόμενος στη γενοκτονία των Ποντίων.
Ανεξαρτήτως αν οι  όροι  γενοκτονία και εθνοκάθαρση είναι ετυμολογικά κοντά, σαφέστατα ο όρος γενοκτονία είναι νομικός και η καθιέρωση του αναφορικά με την εξόντωση του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού έγινε από το Ελληνικό κοινοβούλιο και σε διεθνές επίπεδο από τον Διεθνή Οργανισμο Γενοκτονιών, την ΕΕ και μερικές χώρες .Η βαρύτητα του νομικού όρου προσδίδει υψηλή πολιτική έννοια  που αποσκοπεί  στη διεθνή  αναγνώριση των εγκλημάτων των Νεοτούρκων και ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας. Η απαίτηση για  διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας στόχο έχει να δικαιώσει τα θύματα  και η καταδίκη των εγκλημάτων να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλες μελλοντικές απόπειρες. Μονο η συμφιλίωση της ιστορικής μνήμης και όχι η διαστρέβλωση της, μπορεί να οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη λαών που τους χωρίζουν τόσος πόνος και θύματα.
Με τη συγκάλυψη του πολιτικού ατοπήματος Φίλη, που έρχεται σε συνέχεια της απομάκρυνσης σχετικού κεφαλαίου από την ύλη της ιστορίας το καλοκαίρι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ακολουθεί σήμερα την κλασική παλαιοοελαδίτικη  στάση απέναντι στον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Για τους όψιμους υποστηρικτές του Ποντιακού Ελληνισμού να θυμίσουμε  ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο έγινε αρκετά καθυστερημένα μόλις το 1994 !!!! μετά από αγώνες που έδωσαν σωματεία και κάποιοι λίγοι ακτιβιστές ιστορικοί και μάλιστα και από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ !
 Ο κ. Φίλης,αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επειδή  τον καλύπτει, έχει πολιτική ευθύνη διότι παρ’ ότι υπουργός δεν σέβεται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου και προτάσει προσωπικές απόψεις που
– δίνουν λαβές σε Τουρκικά ακροδεξιά στοιχεία και μειώνουν την διαπραγματευτική μας ικανότητα
-δίνουν δυνατότητα σε ελληνικά ακροδεξιά στοιχεία, με ιδεολογική συνάφεια με τους θύτες να αυτονακυρήσσονται ιστορικοί θεματοφύλακες
-προσβάλλουν την ιστορική μνήμη των απογόνων των θυμάτων με την αλλαζονεία της προσωπικής προβολής
και σε μία δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό αντί να συμβάλλει με δημιουργικό και παραγωγικό έργο , διχάζει με ανούσια διλήμματα για τα οποία επιστημονικά και θεσμικά  έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Προειδοποιούμε ότι τα αδιέξοδα στον Ελληνικό λαό συσσωρεύονται και η συναισθηματική φόρτιση της αδικίας  μπορεί να βρούν -και βρήκαν-διέξοδο σε έκρυθμες αντιδράσεις.
Κύριοι της κυβέρνησης , σταματήστε να προκαλείτε με την αλλαζονεία και την αμετροέπεια, σεβαστείτε τη θέση και το ρόλο που σας ανέθεσε ο ελληνικός λαός και ασχοληθείτε με ουσιαστικό κυβερνητικό έργο.
Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, μάθετε να διαχειρίζεσθε κρίσεις. Μάθετε τη συγνώμη και σταματήστε να ρίχνετε λάδι στη φωτιά που ανάψατε, όταν δεν μπορείτε να την ελέγξετε.

Βακιρτζή Ντόρα
μέλος του πολιτικού συμβουλίου της “κοινωνίας αξιών”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s