bank

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η “κοινωνία αξιών” από το 2012-13 διαφωνούσε με την εγκατάλειψη των μικρών και υγιών τραπεζών που ακολουθήθηκε, προκειμένου να διατηρηθούν τρεις – τέσσερις μεγάλες “συστημικές” τράπεζες που ντετερμινιστικά θα κατέληγαν να αυξήσουν τη συμμετοχή του δημοσίου και τελικά να πέσουν στα χέρια του ΤΧΣ, λόγω της ανάγκης των συνεχών και αποτυχημένων όπως αποδείχθηκε ανακεφαλαιποιήσεων.

Είχαμε επισημάνει ότι αυτός ο έμμεσος, “de facto” και “in factum” τρόπος ενοποίησης του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, δημιουργεί μεγάλη παθογένεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα προβλήματα υγιούς ανταγωνισμού που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των τραπεζών αυτών, της λειτουργίας της διοίκησης και του απόλυτου ελέγχου τους που επιβάλλεται πλέον από τα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και που δεν θα μας ξένιζε αν σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν καταχρηστικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Σήμερα μετά από ένα τεράστιο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό κύκλο για την οικονομία και για του Έλληνες πολίτες οι οποίοι είδαν το δημόσιο χρέος να αυξάνεται λόγω των συνεχών και αποτυχημένων ανακεφαλαιοποιπησεων, και τα περιουσιακά τους στοιχεία να απαξιώνονται κατακόρυφα, ξαναφέρνουμε στη συζήτηση την ενίσχυση ή τη δημιουργία μικρών τραπεζών, που να λειτουργούν με περιορισμένο έλεγχο του ΤΧΣ και εκτός του συστήματος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Δεν διαφωνώ με τη σκέψη που ούτως ή άλλως την υποστηρίζαμε από παλιά, άλλωστε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. στη Γερμανία, με νόμο τροποποιήθηκε η τραπεζική νομοθεσία, δίνοντας τη δυνατότητα στο Γερμανικό Υπουργείο οικονομικών να αποφασίζει για τη λειτουργία τραπεζών χωρίς τον έλεγχο του ΤΧΣ. (Οι κκ. Βοριδης και Λοβέρδος βιάστηκαν να απαξιώσουν την σκέψη, και πιάστηκαν αδιάβαστοι και επιπόλαιοι!)

Η σημαντικότερη όμως επισήμανση θα ήταν ότι οι Τράπεζες αυτές θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες από κάθε κρατική χειραγώγηση και να λειτουργούν με απόλυτα ιδιωτικά κριτήρια, που θα ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό και θα δώσουν σημαντική διέξοδο στα αδιέξοδα χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρών επιχειρηματιών που έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία σήμερα.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι η σημερινή ρήση του κ. Δραγασάκη, περί παράλληλου τραπεζικού συστήματος, υποκρύπτει την ενίσχυση των μικρών τραπεζών υπό τη χειραγώγηση του κράτους, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει του περιορισμούς που αναγκαστικά τίθενται από το ΤΧΣ στις συστημικές Τράπεζες, επί των οποίων δεν μπορεί πλέον να έχει έλεγχο ούτε κάποιας μορφής τραπεζική πολιτική!

Πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών”

Στέλιος Φενέκος

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s