Χωρίς-τίτλο511

“ΣΩΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΣΩΣΤΟΣ ΝΟΥΣ” ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλές κρίσεις και επικρίσεις εκφράσθηκαν για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία.

Ως γενική αρχή οι διεθνείς επαφές είναι αναγκαίες σε μία χώρα που προσπαθεί να αποκτήσει διεθνή ερείσματα και να αποκαταστήσει τις διεθνείς εμπορικές της σχέσεις.
Το γεγονός ότι ανήκουμε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στις διεθνείς επαφές μας, ιδιαιτέρως μάλιστα εάν δεν υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ένωση και τις σχέσεις μας με αυτήν.
Το πρόβλημα συνεπώς δεν ήταν αυτή καθαυτή η επίσκεψη Τσίπρα αλλά η μεγαλοστομία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της συγκυβέρνησης αλλά και πολλών άλλων πολιτικών και μη, οι οποίοι συνέδεσαν την επίσκεψη αυτή με υπερφίαλες κοσμογονικές γεωπολιτικές ερμηνείες και επιδιώξεις.

Θα επαναλάβουμε τη θέση της “κοινωνίας αξιών” στο ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μίας περιοχής με έντονες γεωπολιτικές αλληλεπιδράσεις και οφείλει να διατηρεί μία σοφή ισορροπία για να μην πέσει λόγω κακών εκτιμήσεων και χειρισμών στα γρανάζια της γεωπολιτικής σύγκρουσης “Ανατολής” και “Δύσης”.

Η θέση μας είναι στο Δυτικό κόσμο και αυτό πρέπει να εκφράζεται με σαφήνεια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Η εξωστρέφεια και οι καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχουμε με τον αραβικό κόσμο, με τις χώρες της Υπερκαυκασίας αλλά και με τη Ρωσία, είναι τα στοιχεία που μας κάνουν τους ιδανικούς ειρηνικούς διαμεσολαβητές στην επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού κόσμου.
Αυτός ο ρόλος όμως απαιτεί σύνεση, μετριοπάθεια, σεβασμό στις συμφωνίες καθώς και στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε πλευράς και εξωτερική πολιτική με ηπιότητα και ισορροπία.

Οι μεγαλομανείς και ανερμάτιστες επιδιώξεις στην εξωτερική πολιτική, οι υπερφίαλες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση και οι ανιστόρητες γεωπολιτικές ερμηνείες που βασίζονται σε αναχρονιστικές πολιτικές ιδεοληψίες, δημιουργούν επικίνδυνες αντιπαλότητες, ενεργοποιούν φοβίες και εξαρτημένα αντανακλαστικά και πρέπει να σταματήσουν από όποια πλευρά κι αν εκφράζονται.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s