safe_image.php

Εμείς νοιαζόμαστε και δρουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών (και αναφέρομαι σε αυτά που απασχολούν την κοινωνία, εκφοβισμός, φυλακές Γ τύπου, παιδεία, διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί ) επιβεβαιώνουν σωστό προσανατολισμό, ορθότητα των προτάσεων – θέσεων και φανερώνουν την ικανότητα να ακούμε τους συνανθρώπους μας και να μετουσιώνουμε τη φωνή τους σε πράξεις – δράσεις, ανταποκρινόμενοι έτσι με τον καλύτερο τρόπο στην εκπροσώπηση και επαλήθευση των προσδοκιών τους.

Ήταν 18/2/15 όταν επισκεφθήκαμε τις γυναικείες φυλακές Θήβας, μιλήσαμε με τον Δ/ντη και τους κοινωνικούς λειτουργούς, θέτοντας εαυτούς στην διάθεση τους για παροχή υποστήριξης με εθελοντική εργασία.

Ήταν 26/2/15 όταν συναντήσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και του καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την Διαφθορά, τον Σωφρονισμό και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στα σχολεία.

Ήταν 27/2/15 όταν διενεργήσαμε ανοιχτή εκδήλωση για το σωφρονισμό και την επανορθωτική δικαιοσύνη, παρουσιάζοντας την σημερινή κατάσταση του “σωφρονιστικού” συστήματος και διατυπώνοντας προτάσεις για την βελτίωση του.

Ήταν 9/3/15 όταν επισκεφθήκαμε τον Υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας κου Κουράκη, τον κο Πιλάλη και του καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την παιδεία και την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Ήταν 12/3/15 όταν επισκεφθήκαμε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον κο Αναγνωστάκη και του καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το μεταναστευτικό και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στα σχολεία.

Ήταν 16/3/15 όταν επισκεφθήκαμε την ΟΣΥΕ και μιλήσαμε με μέλη του ΔΣ για τις συνθήκες εντός των φυλακών (συνθήκες εγκλεισμού κατ αυτούς), την πρόταση για την ύπαρξη πειθαρχικών φυλακών και την κατάργηση των φυλακών Γ τύπου

Είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα (από 7/1/15 έως και σήμερα) που με συνεργάτες και συναδέλφους έχουμε ενημερώσει εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε περισσότερα από 215 σχολεία, 160 μαθητές και γονείς για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στα σχολεία, μιλώντας για σχολική διαμεσολάβηση, μη βίαιη επικοινωνία και επανορθωτικούς διαλόγους .

Είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήδη από τις αρχές του 2014 που διαμορφώσαμε τις προτάσεις για Διαφθορά, Σωφρονισμό και Παιδεία και τις οποίες συνεχώς επεξεργαζόμαστε και βελτιώνουμε ως αποτέλεσμα διαρκούς διαλόγου με τους συνανθρώπους μας.

Είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2014 έως και σήμερα που προγραμματίζουμε μαζί με συνεργάτες και συναδέλφους δράσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας στα σχολεία, βρισκόμενοι σε μια διαρκή κίνηση και επικοινωνία με πλήθος σχολείων, Δ/νσεων, Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, εκπαιδευτικών, Δημοτικών Αρχών (ενδεικτικά : Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Φλώρινα, Καστοριά, Ίλιον, Ελευσίνα, Λαμία, Ναύπλιο, Λυκόβρυση, Πεύκη) για προγραμματισμό ενημερώσεων και διερεύνηση δράσεων.

Είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που στέλνουμε mail και τηλεφωνούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στις Φυλακές Θήβας, στην ΟΣΥΕ, στο Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εργασίας , στην πρόεδρο της Βουλής, υπενθυμίζοντας την διαθεσιμότητα μας για δράση και την αναμονή απάντησης σε συγκεκριμένες προτάσεις που τους έχουν γίνει, ή την αναμονή ορισμού συνάντησης για νέα κατάθεση προτάσεων (ανεργία).

Και ενώ δουλεύουμε για όλα τα ανωτέρω, και ενώ εδώ και καιρό, ήδη από το 2014, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουμε αναλάβει δράση, η επικαιρότητα έρχεται δυστυχώς να μας επαληθεύσει :1) η αποτυχία αποτελεσματικής διαχείρισης περιστατικών βίαιης συμπεριφοράς εντός εκπαιδευτικού ιδρύματος, η ενδεχόμενη απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, η έλλειψη αντίδρασης του κοινωνικού ιστού είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός συνανθρώπου μας, τον οποίο φροντίσαμε να σκοτώσουμε για δεύτερη φορά μέσα από τον αδόκιμο χειρισμό σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ, 2) έντονες, συνεχείς και κλιμακούμενες αντιδράσεις για τις φυλακές Γ τύπου, 3) υπουργός (οι) με γκρίζες ζώνες και σκιές αναφορικά με το προσωπικό και επαγγελματικό βίο και την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, όπου είτε η τελευταία χρησιμοποιείται για ιδιοτελής σκοπούς, είτε δεν πράττουν αυτά που απαιτούν με περίσσιο θράσος να πράξουμε εμείς οι πολίτες, 4) αποφάσεις δικαστηρίων για πρώην μέλη κυβερνήσεων οι οποίες δεν είναι ικανές πείσουν την κοινωνία για την απόδοση ή μη δικαιοσύνης και κονταρομαχίες για Δονκιχοτικού τύπου για σύσταση εξεταστικών επιτροπών και καταλογισμό ευθυνών.

Η μία πλευρά του νομίσματος είναι η αντίδραση , διαμαρτυρία, ο επιμερισμός ευθυνών και γιατί όχι όταν επιβάλλεται η τιμωρία (η οποία όμως θα πρέπει να έχει όφελος για την κοινωνία και για αυτόν στον οποίο επιβάλλεται). Η άλλη είναι η δράση, η φυγή μπρος τα εμπρός και η συνέχιση της σκληρής δουλειάς και πολλές φορές άνισης μάχης και όχι πολλά υποσχόμενης προσπάθειας, για προτάσεις, επίλυση, βελτίωση και επανασύνδεση των δεσμών του κοινωνικού ιστού που έχει χαλαρώσει.

Είμαστε στον σωστό δρόμο και δυστυχώς επαληθευόμαστε σε όλα όσα έχουμε πει. Αναμένουμε την λάμψη μας διά της απουσίας μας (που σημαίνει ότι οι προτάσεις μας θα έχουν ακουστεί και υιοθετηθεί και η Πρόληψη θα έχει αναλάβει εργασία).

Πολυχρόνης Κοκκινίδης

Συντονιστής Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s