mikromesaies

Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συμφωνήσει επί ενός σταθερού προγράμματος, που να εξασφαλίζει μία λελογισμένη ρευστότητα και μία κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, καταστρέφει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η βάση της Ελληνικής οικονομίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχτεί τεράστιες πιέσεις και υπολογίζεται ότι  περισσότερες από 200.000 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς προσπαθούν να επιβιώσουν με τεράστιες δυσκολίες, όπως είναι η υπέρμετρη γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τις δημόσιες αρχές, η απαίτηση αλλεπάλληλων και άδικων φόρων, ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας έχει δημιουργήσει ασφυξία.

Η απασχόληση για έκτο συνεχόμενο έτος, εξακολούθησε να συρρικνώνεται. Στο β’ τρίμηνο του 2014, ο αριθμός των εργαζομένων είχε μειωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου τριμήνου του 1983 (!), αποτυπώνοντας συσσωρευτικές απώλειες που αντιστοιχούν σε 31 έτη.

Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς, κατά την διάρκεια της κρίσης, δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί και να συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ αποδεκτό πλαίσιο ενεργειών σε βασικά θέματα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του το λαθρεμπορίου, η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, οι αναπτυξιακές δράσεις και η καλή διαμεσολαβητική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που εξασφαλίζει φθηνό χρήμα στην αγορά.

Θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των εταίρων, να έχουν ως συνομιλητή, ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο με καθορισμένα συμφωνημένα όρια και προτάσεις.

Λόγω των τεράστιων προβλημάτων και των αδιεξόδων τελικά οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές .

Η εικόνα της κατάστασης είναι εμφανής στον κλάδο του εμπορίου, όπου δραστηριοποιείται το 37% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Τον Δεκέμβριο είχαμε μια μέση μείωση της εμπορικής κίνησης της τάξεως του 6-8%, στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων και περίπου 10% στις περιφερειακές αγορές. Στην συνεχεία η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2015, σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014, κυμάνθηκε στα επίπεδα του -17,3%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο διαμορφώθηκε το 2015 περίπου στα 4,44 δις ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 930 εκ. ευρώ (μείωση -17,3%) σε σχέση με τις Χειμερινές Εκπτώσεις του 2014).

Εκτός της μείωσης του τζίρου, ένα ακόμα πρόβλημα είναι η απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να διακόψουν ξανά την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης, με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, την πρόθεσή του καταργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2015, την ειδική ρύθμιση που ίσχυε για την Ελλάδα έως τις 31.12.2014 (ισχύς από τον Απρίλιο του 2012) και η οποία προέβλεπε την παροχή πλήρους κάλυψης της ασφάλισης βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων, με κρατικές εγγυήσεις του γερμανικού Δημοσίου.

Εκτιμάται ότι περί τις 200.000 μικρές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης “ακριβών” εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε  ότι η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δις. ευρώ και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δις ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για 4ο χρόνο.

Προτάσεις για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης είναι:

  • Η δημιουργία τράπεζας επενδύσεων που να διαθέσει μέρος των εν αποθέσει κεφαλαίων του ΤΧΣ με χαμηλά επιτόκια, κατά προτεραιότητα στις μικρομεσαίες και σε επενδύσεις που να προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
  • Ταυτόχρονα εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα επενδυτικά εργαλεία και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
  • Τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις αναπτυξιακές, σε επιλεγμένα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα, που δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση ή δεν δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.
  • Οι τράπεζες αν και δανείζονται πολύ φθηνά από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, εν τούτοις διατηρούν πολύ υψηλά επιτόκια και κάνουν το χρήμα πολύ ακριβό για την αγορά. Θα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε και οι καταθέσεις να μην φεύγουν, αλλά και να μπορεί να παρασχεθεί φθηνό χρήμα στην αγορά.
  • Να γίνει η πλήρης τιτλοποίηση όλης της περιουσίας όλων των οργανισμών του Δημοσίου και οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της, να διατεθούν μέσω της Τράπεζας επενδύσεων στην εσωτερική αγορά για χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

*Βάσει στοιχείων της ΕΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ)

Διονύσης Ζαβιτσάνος

Μέλος του πολιτικού συμβουλίου της “κοινωνίας αξιών’’

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s