Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ” ΕΚΦΡΑΣΘΗΚΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠ’ ΤΗ κ. ΒΑΚΙΡΤΖΗ
Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 11/3, η ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Πολιτών Αγ. Αναργύρων και Καματερού” στο Δημαρχείο. Συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα για τη θέση της γυναίκας σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής.
Την συζήτηση συντόνισε με εύστοχες ερωτήσεις ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ιγνατίου, και συμμετείχαν: Από τη ΔΗΜΑΡ η κ. Τζένη Αρσένη, ΠΑΣΟΚ η κ. Ζέφη Δημαδάμα, ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, και “κοινωνία αξιών η κ. Ντόρα Βακιρτζή.
Όλες οι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν με επάρκεια επί των ερωτήσεων.
Η κ. Βακιρτζή εκπροσωπώντας επάξια τη “κοινωνία αξιών”, παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις της με συγκεκριμένες προτάσεις. Μερικές απ’ αυτές όπως παρακάτω:
1. Γυναίκες στη Πολιτική. Συμφωνείτε με τη Ποσόστωση ; Όσον αφορά στην ενεργό συμμετοχή στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου και στα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων, η ποσόστωση διευκολύνει, όμως μόνη της δεν θεραπεύει το πρόβλημα των στερεοτύπων. Χρειάζονται παράλληλα δράσεις καταπολέμησης στερεοτύπων , με αλλαγή συμπεριφορών και αξιών με δράσεις στη παιδεία και τον πολιτισμό…
– Υποστηρίζουμε τη πολιτική της ποσόστωσης στα θεσμικά όργανα αλλά σε συνδυασμό με πολιτικές κοινωνικοποίησης των γυναικών ώστε οι θέσεις να καταλαμβάνονται από τις καλύτερες.
– Προτείνουμε επίσης η ποσόστωση (1/3) να αφορά και στις κυβερνητικές θέσεις και όχι μόνο στην έκθεση στα ψηφοδέλτια.
2. Ποσόστωση στο Δ.Σ Εταιρειών ; Υπάρχει ψήφισμα του Ευρωπ. Κοινοβουλίου της 6ης Ιουλίου 2011 σχετικά με τις γυναίκες και τη διοίκηση των επιχειρήσεων που συμφωνούμε πλήρως. Καθώς στην Ελλάδα έχουμε σημαντικό αριθμό οικογενειακών επιχειρήσεων , προτείνουμε η ποσόστωση να ισχύει πέραν της οικογενειακής συμμετοχής, με βάση βιογραφικά και ικανότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης, ώστε να αποφύγουμε μία επιφανειακή επιβολή του μέτρου.
3. Πορνεία : Δεν είμαστε υπέρ της νομοθετικής απαγόρευσης. Σχετικά μέτρα που προτείνουμε:
• Εξοντωτικά αυστηρές ποινές για το εμπόριο λευκής σαρκός. Συστράτευση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και οργανισμών (Ελληνικών και ξένων) για καταπολέμηση του trafficking γυναικών και της παιδικής πορνείας .
• Ειδική μέριμνα για έλεγχο και υποστήριξη ομάδων υψηλού κινδύνου (μετανάστες, αθίγγανοι)
• Απαγόρευση της πορνείας του δρόμου.
• Νομιμοποίηση πορνείας (ασφαλιστικές εισφορές, συμμετοχή στα δημοτικά και κοινωνικά τέλη). Κατάλληλη Πρόβλεψη και για εταιρικά σχήματα.
• Οίκοι ανοχής που σέβονται την αξιοπρέπεια εργαζομένων και πελατών . Αισθητική αναβάθμιση και με συγκεκριμένους πολεοδομικούς όρους (πχ όπως στο δήμο Θεσσαλονίκη). Να προβλεφθεί ποσόστωση ως προς το πληθυσμό ανά γεωγραφική περιοχή. Επ’ ουδενί όμως σε γκέτο και ως τουριστική ατραξιόν.
4. Θητεία γυναικών : Στα πλαίσια της ισότητας και του αναβαθμισμένου ρόλου της γυναίκας στην οικονομική δραστηριότητα, είμαστε υπέρ μιας 6μηνης και κατ’ αρχάς εθελοντικής θητείας των γυναικών σε κατάλληλες υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων ή σε κοινωνική εργασία. Θα συνέβαλε θετικά στη κοινωνικοποίηση τους.
5. Δυνατότητα επίσκεψης Αγίου Όρους : Υποστηρίζουμε την “Ισότητα έναντι Θεού και Ανθρώπων!” Θεωρούμε σημαντικό τον ρόλο της θρησκείας στη καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων για την γυναίκα. Θεωρούμε ότι στη κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε ο εκσυγχρονισμός των εκκλησιαστικών τελετουργικών που θα επέτρεπε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών. Είμαστε υπέρ της δυνατότητας επίσκεψης του Αγίου Όρους από γυναίκες. Θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς να ενοχληθεί η μοναστική ζωή.
6. Ενδοοικογενειακή Βία : Μπορεί να είναι σωματική , σεξουαλική, ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική. Η ενδοοικογενειακή βία είναι σύνθετο φαινόμενο με θύματα κυρίως γυναίκες (1/4) και παιδιά , ενώ τελευταία παρατηρείται αύξηση σε ψυχολογική βία, με θύματα άνδρες (1/7).
Για να αντιμετωπισθεί θα πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες του προβλήματος :
– κοινωνικές : Η επιθετικότητα διαμορφώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον: αξίες , θεσμοί, θρησκεία, ιδανικά της κοινωνίας με τα οποία γαλουχήθηκε και ταυτίζεται ο άνθρωπος. Συνήθως οι άνθρωποι αντιδρούν επιθετικά όταν νιώθουν το αξιακό τους σύστημα να απειλείται. Επίσης ο χαμηλός βαθμός κοινωνικοποίησης ευνοεί την ανοχή της βίας από το θύμα.
– οικονομικές :ανεργία , ανέχεια
– ψυχολογικές : συναισθήματα που πηγάζουν από αυταρχική ηθική
ναρκισσισμό, άγχος, ανασφάλεια, φόβος, σαδισμός (θύτης), ενοχή , φόβος ,ανασφάλεια , έλλειψη αυτοεκτίμησης ,παθητικότητα, μαζοχισμός (θύμα)
7. Καταπολέμηση Ενδοοικογενειακής βίας :
– Οι θεσμοί δεν λειτουργούν αποδοτικά ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι προστατευτικές ρυθμίσεις των θεσμών έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης για παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών γυναικών με το πρόσχημα ότι υπήρξαν θύματα βίας.
– Καπολέμηση στερεοτύπων στους βιασμούς: πχ στο δικαστήριο καταλογίζεται συχνά συνυπευθυνότητα αναγνωρίζοντας στο ανδρικό φύλο τη γενετήσια ορμή , ενώ σε ένα κορίτσι που έκανε αρχικά λάθος επιλογή είναι ελάχιστα αποδεκτό το δικαίωμα στη πορεία της σεξουαλικής επαφής να αλλάξει γνώμη.
Προτείνουμε:
– Θεσμούς Επανορθωτικής δικαιοσύνης με ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό του διαμεσολαβητή
-Υποχρεωτικό προγαμιαίο συμβόλαιο για όλους τους γάμους
-Δράσεις ενημέρωσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
-Πολύπλευρες επαναλαμβανόμενες καμπάνιες για άρση στερεοτύπων.
-Παρότρυνση για κοινωνική δραστηριότητα (σχετίζεται ή οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση)
-Ουσιαστικά μέτρα υποστήριξης θυμάτων
You must be logged in to post a comment.