koinonia axion FACEBOOK political partyΣε συνέντευξη τύπου στις 17/6/2014 ο νέος Υπουργός Υγείας κος Βορίδης ανακοίνωσε την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης για άνεργους επαγγελματίες υγείας τη στιγμή που η αιμορραγία της χώρας, σε εξειδικευμένο προσωπικό, προς το εξωτερικό συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς καθώς η επαγγελματική αποκατάσταση στην χώρα μας αποτελεί ουσιαστικά ουτοπία. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«…κείνο το οποίο σας ανακοινώνουμε σήμερα είναι ότι στις δράσεις του Υπουργείου περιλαμβάνεται η υλοποίηση ενεργειών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους επαγγελματίες της υγείας με σκοπό την κοινωνικοοικονομική τους ένταξη.. Θα υλοποιηθεί αυτή η πράξη με την μορφή προγραμμάτων εναλλασσόμενων επαγγελματικής κατάρτισης ως 1.200 ώρες με ιδιαίτερα βαρύτητα στην υλοποίηση πρακτικής άσκησης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μονάδες και υπηρεσίες του ΠΕΔΥ….Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 1.200 άνεργοι επαγγελματίες της υγείας, και η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από αδειοδοτημένους φορείς…. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πρόσκληση αυτή ανέρχεται σε 14,4 εκατομμύρια ευρώ.»

Δυστυχώς δεν γίνεται πουθενά λόγος και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την απορρόφηση όλων αυτών των επαγγελματιών στην αγορά εργασίας που είναι και το τελικό ζητούμενο. Θα ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα χωρίς άμεση προοπτική εργασίας στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Το Voucher υγείας (αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ) του περασμένου Δεκέμβρη ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί καθώς παρουσίασε πολλά προβλήματα στη διαδικασία επιλογής και δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά. Παρόλα αυτά σήμερα, 6 μήνες μετά, εξαγγέλλεται ένα νέο Voucher υγείας. Και ήδη πριν καλά καλά γίνουν οι αναλυτικές, συγκεκριμένες ανακοινώσεις του προγράμματος «πάροχοι κατάρτισης» το διαφημίζουν για να αποκτήσουν τους δικούς τους υποψηφίους ανάμεσα στις χιλιάδες των νέων ανέργων.

Ως “κοινωνία αξιών” διερωτόμαστε ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης που θα στοιχίσει 15.000.000€ . Τι θα κάνουν αυτοί οι 1200 άνεργοι μετά τους 7 μήνες (1200ώρες); Θα τους προσλάβει το δημόσιο για να στελεχώσουν το ΠΕΔΥ μιας και θα έχουν καταρτιστεί; Θα αποτελέσουν εργατικό δυναμικό στον ιδιωτικό τομέα υγείας που βιώνει τα δικά του σημαντικά προβλήματα; Κι αν ουσιαστικά ο στόχος είναι το «άνοιγμα» του χώρου της ΠΦΥ στους ιδιώτες – κάτι που ουσιαστικά νομοθετείται αυτή την εβδομάδα με το νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ που βρίσκεται στη βουλή – γιατί από την αρχή δεν κατευθύνεται προς αυτούς με τη λογική της κάλυψης και των ασφαλιστικών εισφορών όπως συνέβη στο voucher ανέργων έτσι ώστε να υπάρχει η πιθανότητα τουλάχιστον μελλοντικής πρόσληψης;

Οι προσωρινές λύσεις μείωσης της ανεργίας με τέτοιου είδους προγράμματα απασχόλησης είναι αδιέξοδη, η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων δεν βοηθάει στη καταπολέμηση της ανεργίας και απλά μετατίθεται χρονικά το πρόβλημα. Η όποια πράξη κατάρτισης ανέργων πρέπει να συνοδεύεται με μια υπαρκτή προοπτική εισόδου στην αγορά εργασίας. Η χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με αυτόν τον τρόπο αφήνει ορθάνοικτα τα παράθυρα ερωτημάτων διαφάνειας.

Η “κοινωνία αξιών” έχει διατυπωμένες θέσεις για την ανεργία και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης:

o επιδότηση της εργασίας,
o στοχευμένα κίνητρα για θέσεις απασχόλησης,
o οικονομική ενίσχυση, εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα,
o ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της κοινωνικής εργασίας.

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρέπει να έχει προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, είτε δημιουργίας άμεσων κινήτρων για προσλήψεις για να είναι αποτελεσματικά. Προγράμματα όπως το Voucher υγείας του περασμένου Δεκέμβρη ή αυτό που μόλις εξαγγέλθηκε από τον κο Βορίδη δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Δημήτρης Δημητρέλλης, Νοσηλευτής MSc,
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής “κοινωνίας αξιών”

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s