Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής και πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών», ο Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος, μέλος της διοικούσας επιτροπής των «Δημοκρατικών» και ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος και αντιπρόεδρος της «Κοινωνίας αξιών», παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή από τον οικονομολόγο Νίκο Μπεναβίδη
Ο συμπολίτης μας Νίκος Μπεναβίδης, που υπήρξε μαθητής του κ. Μπουραντά, παρουσίασε τα στελέχη των δύο πολιτικών σχηματισμών, τους Δημήτρη Μπουραντά, Στέλιο Φενέκο και Ευγένιο Καλαιτζόπουλο
Στηρίζουν υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση με κριτήριο την καταλληλότητα, ανεξάρτητα αν τους στηρίζουν και άλλα κόμματα, ενώ κατέρχονται στις Ευρωκλογές με στόχο τη χρυσή ισορροπία μεταξύ της γνώσης και των εμπειριών των παλαιών και των νέων ανθρώπων κυρίως από την περιφέρεια. «Κοινωνία Αξιών» και «Δημοκρατικοί» συνθέτουν τις δυνάμεις τους ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου και παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πρόσφατα στην Κομοτηνή. Στελέχη από την «Κοινωνία αξιών» και τους «Δημοκρατικούς», συνεχίζοντας τις επισκέψεις τους σε όλη την Ελλάδα, για να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της και να επικοινωνήσουν άμεσα με τα μέλη, τους φίλους και όλους τους πολίτες, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Μαρτίου στην Κομοτηνή.
Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής και πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών», ο Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος, μέλος της 4μελούς διοικούσας επιτροπής των «Δημοκρατικών» και Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού ε.α. και αντιπρόεδρος της «Κοινωνίας αξιών», επισκέφτηκαν την Κομοτηνή. Εκεί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένοι, από τον οικονομολόγο Νίκο Μπεναβίδη, ο οποίος υπήρξε μαθητής του κ. Μπουραντά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η «Κοινωνία Αξιών» είναι πολιτικός σχηματισμός, που στοχεύει, όπως αναφέρθηκε «στην ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος και στη διακυβέρνηση της χώρας με έντιμο τρόπο, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Πιστεύουμε ότι, η νοοτροπία, οι αξίες, οι πρακτικές και τα πολιτικά πρόσωπα των κατεστημένων κομμάτων μας έφθασαν πολύ κοντά στην χρεωκοπία και στο να καταντήσουν την Ελλάδα μία τριτοκοσμική χώρα. Είμαστε άνθρωποι της εργασίας και του πνεύματος, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, εργαζόμενοι, αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι του πολιτισμού. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά να συνεισφέρουμε στην πατρίδα μας». Στις 28 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνδιάσκεψη του νεοσύστατου κόμματος. Μέσα από εκλογικές διαδικασίες, εξελέγη πρώτος πρόεδρος του κόμματος ο Δημήτρης Μπουραντάς, ενώ ψηφίστηκε και διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από 24 μέλη. Το κόμμα αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 25 Απριλίου 2013 έγινε κοινή συνέντευξη τύπου του κόμματος με την ηγεσία του κόμματος των Δημοκρατικών και αποφασίστηκε η μεταξύ τους συνεργασία στις Ευρωεκλογές του 2014 με ταυτόχρονη έκκληση να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Το πρόγραμμα της Κοινωνίας Αξιών όπως παρουσιάζεται, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, χρήση νέων τεχνολογιών, εξυγίανση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέρος της πολιτικής του κόμματος εμφανίζεται και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής, σε ημερίδα που έγινε το Φεβρουάριο του 2013 στη Λαμία, αναφέρεται ως θέση του κόμματος ότι η αγροτική οικονομία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα αντιμετωπιστεί όχι ως θεσμός που βασίζεται σε επιδοτήσεις, αλλά σε οικονομίες κλίμακος και συνέργειες ώστε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής με αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου καλλιέργειας. Ιδρυτής της ‘’Κοινωνίας αξιών’’ είναι ο καθηγητής και συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς, ο οποίος αναφερόμενος στα ειδικότερα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας τόνισε πως «στην περιφέρεια ακόμα και οι βασικοί τομείς είναι υπανάπτυκτοι, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός. Στην Κομοτηνή έχουμε το πρόβλημα της απόστασης. Γίνονται βέβαια προσπάθειες από ήρωες επιχειρηματικά», είπε ο καθηγητής και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βεργίνας και της Εβροφάρμα. «Αυτά τα καλά παραδείγματα μέσα από ένα κράτος που θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη και την υγιή επιχειρηματικότητα πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να γίνουμε η μεγάλη Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουραντάς.
Ούτε ένα εκατοστό καλλιεργήσιμης γης ανεκμετάλλευτο, πρόσθεσε ο Στέλιος Φενέκος αναφερόμενος και αυτός στο θέμα του πρωτογενή τομέα. Υπέρμαχος του επιχειρείν, εμφανίστηκε ο κ. Μπουραντάς, αλλά τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι στον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις στην χώρα μας «οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι πρώτον να έχεις ανταγωνισμό, να έχεις κράτος ικανό να ελέγχει τιμολογιακές, οικολογικές και άλλες πολιτικές. Δεν είναι πανάκεια οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ευημερία και η χώρα. Σήμερα υπάρχει μία δυναμική από μέσα προς τα έξω, φεύγουν νέοι άνθρωποι, επιστήμονες και επιχειρήσεις. Σε λίγο θα αρχίσει μία δυναμική από έξω προς τα μέσα, θα αγοράσουν κάμπους, λιμάνια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, τα πάντα. Έτσι ο χώρος που θα λέγεται Ελλάδα θα υπάρχει, αλλά χώρα δε θα υπάρχει. Αυτή είναι η πορεία εκ των αποτελεσμάτων που βλέπουμε».
ΜΑΘΗΜΑΤΑ…ΧΡΥΣΟΥ
Ερωτώμενοι σχετικά για το τι γνωρίζουν για την περιοχή, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η άμεση αναφορά του Ευγένιου Καλαϊτζόπουλου οικονομολόγου και μέλους διοικούσας επιτροπής Δημοκρατικών για το θέμα του χρυσού, όπου έκανε …μαθήματα στους υπ. δημάρχους λέγοντας τα εξής «η κεντρική πολιτική σκηνή δε μπορεί να επηρεάσει το θέμα του χρυσού. Μπορεί όμως να βάλει τις κεντρικές βάσεις πάνω στο οποίο θα κινηθεί, αλλά είναι απόφαση της τοπικής κοινωνίας του τι θα κάνει. Αυτό που μπορούμε να δώσουμε ως γνώμη και ως συμβουλή είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι οποιασδήποτε κατεύθυνσης να ενημερωθούν πλήρως για το τι σημαίνει χρυσός. Δεν έχω δει ούτε ένα δήμαρχο να κάνει ένα ταξίδι στον Καναδά με μία τεχνική αποστολή και να πάει να δει εκεί πως χειρίζονται τις επενδύσεις. Δεν είδα ούτε έναν υποψήφιο δήμαρχο να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος. Αντιλαμβάνεστε όλοι το τι σημαίνει Σκουριές και γι’ αυτό πρέπει να το κάνει ο κάθε υποψήφιος». Τα στελέχη των δύο πολιτικών σχηματισμών περιόδευσαν εκτός από την Κομοτηνή, στην Ξάνθη, τη Δράμα και τις Σέρρες, διακηρύττοντας ότι πιστεύουν στην ανεξάρτητη και όχι κομματικοποιημένη αυτοδιοίκηση και στηρίζουν υποψηφίους με κριτήριο την καταλληλότητα, ανεξάρτητα αν τους στηρίζουν και άλλα κόμματα.
Δήμητρα Συμεωνίδου