Banner Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Πέμπτη, 20η Φεβρουαρίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΚΑΠΟΙΟΙ “ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ” ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσαν η “κοινωνία αξιών” και οι “Δημοκρατικοί” με θέμα «Ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;».

Από τους συμμετέχοντες ομιλητές αναπτύχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για το μέλλον της Ευρώπης και παράλληλα διατυπώθηκαν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το πρώην ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. κ. Αθ. Θεοδωράκης επεσήμανε την απουσία ενός εθνικού σχεδίου για τις επιδιώξεις της χώρας μας στην ΕΕ και απέναντι σε αυτά που προτείνουν οι εταίροι μας. Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας με συγκεκριμένες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται, όπου τελικά η συμμετοχή των κρατών-μελών είναι μη ισότιμη, και η Ελλάδα εμφανίζεται απούσα. Επίσης επισήμανε την ανάγκη ανάκτησης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών και του ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της Ε.Ε..

Στη συνεχεία, αναπτύχθηκαν ζητήματα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης και του ενιαίου εποπτικού πλαισίου των τραπεζών από την Ε.Ε.. Ο οικονομολόγος-τραπεζικός κ. Αθ. Βαρβιτσιώτης ανέλυσε το φλέγον ζήτημα του δεύτερου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά τη διαδικασία εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών και τη σημασία της σωστής επόπτευσης από την ΕΚΤ των συστημικών τραπεζών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος για την ανάπτυξη.

Ο κ. Αθ. Μαρκαντώνης, οικονομολόγος και στέλεχος της “κοινωνίας αξιών”, έθεσε τις κόκκινες γραμμές για την τραπεζική ενοποίηση, η οποία είναι επιθυμητή αλλά υπό προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της χώρας στη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας, και επίσης θα εξασφαλίζουν με δίκαιο τρόπο τους καταθέτες. Ανέφερε ότι το τραπεζικό μοντέλο θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και όχι στην κερδοσκοπία, ώστε να αποτελέσει τη βάση για μια πραγματική σύγκλιση και την επίτευξη μιας ουσιαστικής νομισματικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ε.Ε..

Ο κ. Α. Παπαγιαννίδης, με τη διεισδυτική και κριτική ματιά του δημοσιογράφου, ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα του εποπτικού πλαισίου των τραπεζών στην Ε.Ε., και εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., καθώς υπάρχουν δυσκολίες σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών” Δημήτρης Μπουραντάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη, με κέντρο τον “άνθρωπο-πολίτη”. Επισήμανε την ανάγκη προώθησης εκείνων των θεσμικών και οικονομικών αλλαγών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ώστε η συνέχιση της ενοποίησης να έχει έρεισμα στην κοινωνία. Επίσης, έκανε τη διάκριση μεταξύ του “σκληρού πυρήνα” κυριαρχικών δικαιωμάτων, που πρέπει να διατηρηθούν για την επιβίωση της χώρας μας και τους λαού της ως έθνους, και της “μαλακής περιφέρειας” δικαιωμάτων, που μπορούν να εκχωρηθούν για την καλύτερη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των θεσμών της Ε.Ε.. Επισήμανε ότι, οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη εκπροσώπηση στην Ευρώπη, καθώς όπως δείχνουν και πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, σε ποσοστό 83% αισθανόμαστε ότι τα συμφέροντά μας δεν εκπροσωπούνται καλά στην Ε.Ε.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μάριος Στρόφαλης, ο οποίος υποστηρίζεται από την “κοινωνία αξιών”, και παρουσίασε τις βασικές γραμμές του προγράμματος του για τη Αθήνα, καταχειροκροτούμενος από όλους.

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

One response »

  1. Agni Aretaki says:

    Ήταν μια υπέροχη και διαφωτιστική συζήτηση. Δεν κούρασε καθόλου γιατί ήταν προσεγμένη στα χρονικά της όρια.   Αρετάκη Αγνή  

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s