Δικαιοσύνη 11_11_ 2013

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: «Εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης Διαφορών»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα “Εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης Διαφορών” που συνδιοργάνωσαν η “κοινωνία αξιών” και οι “Δημοκρατικοί”  και η οποία διεξήχθη στις 11 Νοεμβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η σφαιρική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, που αποτελεί μια βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών, ως φυσικές ανάγκες της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, έχουν ευεργετική επίδραση στην οικονομία και στην ανάπτυξη γενικότερα.

Ο κος Αντώνης Καρατζάς, εκδότης της Νομικής Βιβλιοθήκης, αναφέρθηκε στην Διαμεσολάβηση στις εμπορικές διαφορές και την επανεφεύρεση του αυτονόητου, μεταφέροντας τις δικές του εμπειρίες τόσο από την εκπαίδευση του ως διαμεσολαβητής όσο και τις εμπειρίες του, τα παραδείγματα και τα βιώματα του από την θέση του ως επιχειρηματίας που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η διαμεσολάβηση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.

Ο κος Στέλιος Μανουσάκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και Πρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά, του πρώτου σε λειτουργία επίσημου φορέα εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών στην Ελλάδα, έχοντας έως σήμερα εκπαιδεύσει πάνω από 200 διαμεσολαβητές, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις αξίες και τον πολιτισμό που συνοδεύουν την Διαμεσολάβηση, το μέχρι σήμερα έργο του ΚΕ.ΔΙ.Π. και στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι δικηγόροι για την προαγωγή και επιτυχία της Διαμεσολάβησης μέσω της ενημέρωσης των πελατών-εντολέων τους καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κος Στέλιος Παπαγεωργίου-Γονατάς, Αναπληρωτής Καθηγητη Ποινικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για το Ποινικό Δίκαιο της Νέας Εποχής και με αναφορά στην Διαμεσολάβηση στο χώρο του Ποινικού Δικαίου, την ποινική Διαμεσολάβηση, η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και εξορθολογισμό , αναφερόμενος παράλληλα στην αδικαιολόγητη δυσπιστία που αντιμετωπίζει ο θεσμός.

Η κα Δήμητρα Τριανταφύλλου, Πιστοποιημένη από το International Institute of Mediation Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών Toll Kit Company, μέλος της επιτροπής πιστοποίησης  Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαιτητής CIArb, Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων Harvard και Δικηγόρος, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της Διαμάχης/ Διαφοράς ως ευκαιρίας την οποία θα πρέπει να καλοδεχόμαστε και να την αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη καθώς και για τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών, τα εργαλεία, που σήμερα μας προσφέρει το υπάρχον σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και πως μπορούμε να τους/τα αξιοποιήσουμε καλύτερα  .

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πολυχρόνης Κοκκινίδης.

 

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s