Συνεργασία στο ευρωψηφοδέλτιο

Από συνάντηση ALDEΑγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας,

Ως αντιπρόεδρος της “κοινωνίας αξιών”, σας απευθύνω  χαιρετισμό εκ μέρους των μελών μας και του Προέδρου του κόμματος Δ. Μπουραντά.

Η “κοινωνία αξιών” έχοντας ως ιδεολογία της τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει μαζί με τους πολίτες φωνή αγωνίας για τον κατακερματισμό που βλέπουμε σήμερα στον κεντρώο χώρο των φιλελεύθερων ιδεών.

Και η ευθύνη αυτή του κατακερματισμού, και της αδυναμίας συλλογικής έκφρασης, ανήκει σε όλους μας, στις ηγεσίες των κομμάτων του χώρου αυτού.

Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις με σκοπό να υπάρξει συλλογική έκφραση. Και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας όπως ο κ. Verhovstadt, προσπαθούν άοκνα για αυτό.  Όμως, όλες οι προσπάθειες  δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.

Ο κεντρώος αυτός χώρος, δεν είχε καμία ανάμειξη στην καταστροφική πορεία της χώρας, ποτέ του δεν υπήρξε μέρος του προβλήματος και δεν κουβαλάει δεσμεύσεις πελατειακής μορφής όπως αυτές που κουβαλάει όλο το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα.

Έχει κάθε λόγο, λοιπόν, να αποτελεί την ελπίδα για τον Ελληνικό λαό και μπορεί να υλοποιήσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σήμερα στην Ελλάδα.

Μπροστά μας υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία για συνεργασία. Όλα τα κόμματα του χώρου αυτού ενστερνιζόμαστε τις ίδιες Ευρωπαϊκές αξίες και θέλουμε μία Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική στην Ευρώπη.

Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για την βέλτιστη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση μας που θα αποβεί καλό για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη.

Η “κοινωνία αξιών” και οι “Δημοκρατικοί” έχουμε  δεσμευθεί δημόσια εδώ και πολλούς μήνες σε αυτήν τη θέση, και έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και πρωτοκαθεδρίες, με διαφάνεια και αλληλοσεβασμό.

Πρόσφατα μάλιστα, ολοκληρώσαμε και διεθνές Ευρωπαϊκό Συνέδριο σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά κόμματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, από το οποίο όλοι βγήκαμε πολύ ωφελημένοι.

Αγαπητοί φίλοι,

Η πολιτική σήμερα δεν διαμορφώνεται σε κουίντες και σε κλειστά δωμάτια. Διαμορφώνεται στο φως του ήλιου, μπροστά στους πολίτες που αγωνιούν και ελπίζουν.

Ελπίζουν ότι ο δυναμικός αυτός πολιτικός χώρος που έχει τις θέσεις, έχει τις αξίες,  έχει τις ιδέες, έχει τα στελέχη,  θα αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία  .

Τι λείπει όμως κύριοι; Λείπει η βούληση! Η βούληση για συνεργασία. Συνεργασία στη πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Ας ξεπεράσουμε λοιπόν εδώ, τώρα, τις πλασματικές δουλείες και δεσμεύσεις  που μπορεί να υπάρχουν  και ας αποφασίσουμε σε αυτόν το ιστορικό τόπο,  για την κοινή μας κάθοδο με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές.

Ας εξουσιοδοτήσουμε τάχιστα μια μικτή επιτροπή να προχωρήσει με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ας ξαναδώσουμε στις φιλελεύθερες ιδέες τον ιστορικό τους ρόλο για την  ανόρθωση της χώρας μας. Μας το ζητούν οι Έλληνες πολίτες, μας το ζητούν τα στελέχη μας, μας το ζητούν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας.

Μας το φωνάζουν ακόμη και ο αέρας και οι πέτρες αυτού του ιστορικού χώρου.

Ας κάνουμε το πρώτο βήμα:  Εδώ, Τώρα!

Σας ευχαριστώ.

Η πρόταση της “κοινωνίας αξιών” και των “Δημοκρατικών” για τις Ευρωεκλογές: http://wp.me/p2SV3s-xO

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ”

ΤΟ “ΝΕΟ” ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ “ΑΥΡΙΟ”

Οι  Έλληνες πολίτες με αγωνία αναζητούμε μια νέα πολιτική δύναμη που να ξαναφέρει την ελπίδα στην κοινωνία, να δώσει προοπτική στο τόπο και με πρακτικές λύσεις να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν τα φθαρμένα πολιτικά κόμματα.

Αρκετά νέα κόμματα, κοινωνικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί, εκπροσωπώντας τις ‘’νέες πολιτικές δυνάμεις’’ στην  πολιτική ζωή του τόπου μας. Οι δυνάμεις αυτές είναι αναγκαίο να ηγηθούν για να απεγκλωβίσουν την χώρα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ‘’ζοφερού χθες’’ και να την οδηγήσουν με σιγουριά σε ένα ‘’σύγχρονο αύριο’’. Για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος χρειάζονται συνεχείς αγώνες, με καθημερινές νίκες του ‘’νέου’’ έναντι του  ‘’παλιού’’ και πρέπει να συνεργαστούμε μεθοδικά γι’ αυτό.

Οι προσπάθειες συνεργασίας που είχαν ξεκινήσει μεταξύ κάποιων εκ των νέων πολιτικών φορέων δεν στέφθηκαν με επιτυχία για πολλούς διαφορετικούς λόγους (ιδεολογικές διαφορές, ζητήματα ηγεσίας, σχέσεις με το φθαρμένο παρελθόν κ.λπ.). Η καλή συνεργασία της ‘’κοινωνίας αξιών‘’ και των ‘’Δημοκρατικών’’, ζωντανεύει τις ελπίδες για ευρύτερη σύμπραξη, έχοντας επενδύσει στην ειλικρινή επικοινωνία και στην συνεργατική ηγεσία, χωρίς αυτάρεσκους εγωισμούς και προσωπικές επιδιώξεις, με κυρίαρχο όραμα την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου.

Σήμερα, παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία για μία στοχευμένη και αποτελεσματική συνεργασία των δυνάμεων του κεντρώου/μεταρρυθμιστικού χώρου.

Η ευκαιρία αυτή είναι οι ευρωεκλογές, για τους εξής λόγους:

1)      Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου αυτού έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με βασική επιδίωξη την αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας και την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

2)      Ενδεχόμενες, μικρές πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό μέτωπο δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία στο πεδίο της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης, από τη στιγμή που οι πολιτικές αυτές δυνάμεις έχουν ως σκοπό να διεκδικήσουν μία ισότιμη θέση για την Ελλάδα στην Ευρώπη και να υποστηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα και την αυτοδυναμία της χώρας μας.

3)      Τα παλιά κόμματα, εδώ και δεκαετίες, έχουν αποτύχει οικτρά στην Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας μας (χωρίς να αγνοούμε βέβαια τις ατομικές προσπάθειες κάποιων λίγων και ικανών που έκαναν σωστά την δουλειά τους). Η αποτυχημένη αυτή εκπροσώπηση συνέβαλε στη σημερινή δυσχερή θέση της χώρας μας στην ΕΕ, με ανύπαρκτη διαπραγματευτική ικανότητα και υπό καθεστώς σκληρής επιτροπείας.

Δεν πρέπει, συνεπώς, να αφήσουμε τους παλαιοκομματικούς ταγούς, που απέτυχαν, να μας εκπροσωπήσουν και πάλι.

4)      Το φθαρμένο κομματικό σύστημα προσπαθεί να μεταλλαχθεί χρησιμοποιώντας τα ίδια τα υπολείμματα του, τα ίδια ζέοντα υλικά.  Προσπαθεί να αποδυναμώσει κάθε νέα προσπάθεια για να επιβιώσει, γαντζωμένο στις θέσεις του, με μοναδικό ενδιαφέρον να μην χάσει τα οφίκια και τις απολαβές του, παρασιτώντας εις βάρος των παραγωγικών δυνάμεων.

Συνεπώς, η συνεργασία στην σύνθεση κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές είναι η ιδανική ευκαιρία ανάδειξης του “νέου” σε ισχυρή πολιτική δύναμη.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική με βάση τις εξής απλές αρχές:

1)      Να συσταθεί ένα ενιαίο, υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο με τους καταλληλότερους για την εκπροσώπηση της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν αρκετοί ικανότατοι συμπολίτες μας, εντός και εκτός της χώρας, που δεν υπήρξαν μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και μπορούν να προσδώσουν μεγάλη αξία στην εκπροσώπησή μας  στο ευρωκοινοβούλιο.

2)      Κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν θα ηγείται της πρωτοβουλίας, αλλά συνεργατικά, με μια διαδικασία που θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων, θα διαμορφωθεί το βέλτιστο υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο.

3)      Για να αποφευχθούν τα προβλήματα προσωπικών φιλοδοξιών, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα μέλη των πολιτικών οργάνων τους δεν θα διεκδικήσουν θέση στο κοινό ευρω-ψηφοδέλτιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στον σκληρό αγώνα που γίνεται καθημερινά ανάμεσα στο ‘’νέο και δυναμικό’’ και το ‘’παλιό και φθαρμένο’’.

Μπορούμε να διορθώσουμε την πορεία της χώρας μας, να την βγάλουμε από τα αδιέξοδα του   ‘’ χθες’’ και να την οδηγήσουμε στο ‘’σύγχρονο αύριο’’.

Αποφασισμένοι, Συνεργατικοί, με Αξιοκρατία.

Ας ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Τότε θα έχει αξία ο αγώνας μας.

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s