koinonia axion LOGO

Στρατηγικός στόχος της “κοινωνίας αξιών” είναι: ‘’Η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος!’’.

Η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία στην λήψη των μέτρων και δεν λειτουργεί έγκαιρα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με προοπτική στην λήψη μέτρων. Ασχολείται μόνο με τα νούμερα χωρίς να δίνει προοπτική και χωρίς να δημιουργεί τις κατάλληλες τάσεις στην οικονομία για να έχουμε την ελπίδα να βγούμε από το αδιέξοδο.

Η φοροδιαφυγή και οι ανείσπρακτοι φόροι φέρεται να είναι αυτή τη στιγμή περίπου 55 δις, το κόστος της διαφθοράς στο ΑΕΠ δίνεται στα 30 δις και το χρήμα που έχει βγει από την Ελλάδα χωρίς να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης τους, είναι σύμφωνα με τον οργανισμό Global Financial Integrity 261 δις.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μονίμως λειτουργούν καθυστερημένα και δεν εκμεταλλεύθηκαν, όπως όφειλαν, τις μεγάλες αυτές πηγές εσόδων.

Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά, η “κοινωνία αξιών” δεν πιστεύει σε ”μερεμέτια” και αποσπασματικές λύσεις. Σήμερα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες αρχές και η πρότασή της είναι η δημιουργία μίας ανεξάρτητης διωκτικής αρχής, η οποία πρέπει να οργανωθεί κάθετα με συγκεκριμένες ανεξαρτησίες, αρχές λειτουργίας, στελέχωση με επιθεωρητές, εισαγγελείς, πράκτορες, επιστημονικά στελέχη κλπ. και με τους κατάλληλους πόρους.

Ανάλογα με την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες, που καταπολέμησαν επιτυχώς τη διαφθορά, ένα προϋπολογισμένο κονδύλι της τάξης των 100-120 εκατομμυρίων είναι αρκετό για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της Αρχής.

OΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ‘’κοινωνία αξιών’’ διεξήγαγε στις 20/11/2012 ημερίδα για την καταπολέμησή της διαφθοράς στη χώρα μας, στο ξενοδοχείο ‘’Radisson BluePark’’, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Σημαντική ήταν η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον νέο πολιτικό πολιτισμό του τόπου μας.

Οι εξαίρετοι ομιλητές παρουσίασαν συνοπτικά τις παρακάτω θέσεις:

Ο κος Κ. Μπακούρης, Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ”, αναφέρθηκε στην συστημική διάσταση του πολέμου κατά της διαφθοράς, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία.

Ο κος Λ. Ρακιντζής, Εισαγγελέας και Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρθηκε στην εκτεταμένη διάβρωση του Δημόσιου τομέα και στην προσπάθεια της παραγωγικής οικονομίας να συντηρήσει ένα διογκωμένο σύστημα. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των θεσμών από τις αοριστίες και τις ατεκμηρίωτες αιτιάσεις και της δικαιοσύνης, διότι αν χάσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν

Ο κος Γ. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις παθογένειες του φορολογικού περιβάλλοντος, την πολυπλοκότητα των φορολογικών νόμων και την διαρκή παρεμβατική μεταβολή τους. Η ‘’κοινωνία αξιών’’ προτείνει αμιγή κώδικα φορολογικών στοιχείων, ενιαίο κώδικα φορολογικής διαδικασίας, απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, αλλαγή της δομής της φορολογικής διοίκησης και καθιέρωση καθολικού ‘’πόθεν έσχες’’ μεταξύ των άλλων μέτρων.

Ο κος Δ. Μάρδας, Καθηγητής ΑΠΘ και πρώην ΓΓ. Προμηθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην παθογένεια του νομοθετικού πλαισίου που αντί να καταπολεμά τη διαφθορά αφήνει περιθώρια κακής εφαρμογής σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ο κος Π. Μποχώρης, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΙΑΣΩ, πρώην ΓΓ. Υπουργείου Υγείας και ΣΔΟΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα στο σύστημα υγείας και στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαφθοράς σ’ αυτό.

Ο Εκπρόσωπος της δράσης πολιτών “ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ’’ κος Γεωργιάδης έκανε αναλυτική παρουσίαση των σκοπών της οργάνωσης και κάλεσε το κοινό να ενημερωθεί και να συνδράμει στην προσπάθεια.

Τέλος η ‘’κοινωνία αξιών’’ παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της για την δόμηση του συστήματος αντιμετώπισης της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδα, με κύριους στόχους την πρόληψη, την αποτροπή, την εκπαίδευση και την καταστολή μέσα από τις διοικητικές δομές και με την λειτουργία μίας Ανεξάρτητης Διωκτικής Αρχής κατά τα πρότυπα των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοσθεί σε διεθνές επίπεδο από τις πετυχημένες χώρες στον τομέα αυτό.

http://wp.me/p2SV3s-cC

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s