Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε, και δυστυχώς θα ‘ρθουν δυσκολότερες, σ’ αυτό το αδιέξοδο ή σ’ αυτό το σκοτεινό ουρανό που δεν υπάρχει ούτε μια ακτίδα αισιοδοξίας, θα πρέπει οι ηγέτες, και όχι οι ηγεμόνες, αυτών των υγιών επιχειρήσεων να αναλάβουν και τις πολιτικές τους ευθύνες.
Δημήτρης Μπουραντάς
Πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών”
Απόσπασμα από συνέντευξη του Δημήτρη Μπουραντά στο περιοδικό “Επιστημονικό Μάρκετινγκ” (τεύχος Δεκεμβρίου 2008), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη”:
Ερ.: Από την προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου σας προκύπτει το ζήτημα της επανεξέτασης του θεσμού της επιχείρησης ως ενός από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του σύγχρονου κόσμου. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Δ.Μ.: Πράγματι, η επιχείρηση αναδεικνύεται πλέον στον πιο σημαντικό θεσμό, αφού η Εκκλησία, το κράτος, τα συνδικάτα, ακόμη και τα σχολεία και η οικογένεια παρακμάζουν. Τη ζωή μας ως εργαζόμενους και καταναλωτές την προσδιορίζουν οι επιχειρήσεις. Ακόμη και οι προσωπικές σχέσεις και οι φιλίες μας αναπτύσσονται με τους συναδέλφους στα πλαίσια των επιχειρήσεων. Αν αυτό η επιχείρηση δεν το συνειδητοποιήσει, θα παρακμάσει όπως και οι υπόλοιποι θεσμοί. Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λόγος ύπαρξής τους δεν είναι να καρπώνονται αξία (κέρδη), αλλά να δημιουργούν αξία για όλες τις ομάδες ενδιαφερομένων και την κοινωνία γενικότερα. Δεν υπονοώ τη μόδα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό του λόγου ύπαρξης της επιχείρησης. Πρέπει να μετασχηματιστεί από κερδοσκοπική (value appropriator) σε δημιουργό αξίας (value creator)».
You must be logged in to post a comment.