Η παρουσίαση από τον Δημήτρη Μπουραντά του “Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής Ανασυγκρότησης και Πρωτοπορίας” της “κοινωνίας αξιών”, στην ημερίδα “Η πρόκληση της εξόδου από την κρίση – Μια άλλη πορεία είναι εφικτή”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 στη Ρόδο.
Το πολιτικό έλλειμμα, καταδικάζει τη χώρα σε ομηρία
Τελικά, ναι, τρόποι εξόδου από την κρίση υπάρχουν. Δεν είναι μονόδρομος οι συνεχιζόμενες πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, που ακυρώνουν κάθε δυνατότητα και προοπτική ανάπτυξης. Το εφεύρημα των εκβιαστικών μονοδρόμων και του αναγκαίου κακού, εξυπηρετεί μόνο εκείνους που θέλουν να καλύψουν τη γύμνια τους. Το πολιτικό έλλειμμά τους. Την αδυναμία τους ή την απροθυμία τους να χαράξουν εθνική στρατηγική και να την εφαρμόσουν. Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ακριβώς αυτό: Το πολιτικό έλλειμμα της χώρας, η έλλειψη ικανού πολιτικού δυναμικού. Με αυτό ως παραδοχή, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας, με το πρόβλημα να συνεχίζεται για δεκαετίες, αν δεν υπάρξει αναπλήρωση του πολιτικού ελλείμματος.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας με θέμα «Η πρόκληση της εξόδου από την κρίση – Μια άλλη πορεία είναι εφικτή» που συνδιοργάνωσαν η «ΠΡΟΟΔΟΣ» και η «grafida.net» στο ξενοδοχείο Park, το Σάββατο, με ομιλητές τον καθηγητή του management και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, συγγραφέα και ιδρυτή του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» Δημήτρη Μπουραντά, τον επικοινωνιολόγο, πολιτικό αναλυτή Σπύρο Ριζόπουλο και τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο.
Οι τρεις ομιλητές, ο καθένας από τη δική του οπτική τόνισαν την ανάγκη χάραξης ενός σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής Ανασυγκρότησης και Πρωτοπορίας (Μπουραντάς), όπως και την εφαρμογή ενός νέου δόγματος σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής(Ριζόπουλος). Με κοινή τη διαπίστωση ότι το πολιτικό έλλειμμα της χώρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη χάραξη της νέας πορείας της χώρας, πέρα και έξω από το σημερινό θανατηφόρο εναγκαλισμό της με τους Ευρωπαίους δανειστές, ο χώρος που απομένει για να αναζητηθούν διέξοδοι είναι αυτός των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών ηγεσιών, στο βαθμό που κι αυτές δεν λειτουργούν ως κομμάτι της κεντρικής εξουσίας. Κι εδώ, ήταν καταλυτική και πιο απτή η οπτικοποιημένη τοποθέτηση του Χρίστου Βασιλόπουλου. Με αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή του «Η μηχανή του χρόνου», αφιερωμένα στη Ρόδο, έδειξε πως, όταν υπάρχει βούληση, ευελιξία και φαντασία στην εξουσία, όλα μπορούν να συμβούν! Εν προκειμένω, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρόδου είναι τα αναξιοποίητα όπλα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ανατρέψουν το σημερινό φτηνό μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Κι αυτό όμως προϋποθέτει τη χάραξη του εθνικού σχεδίου που – όπως επισημάνθηκε απ΄ όλους – θα δώσει τις κατευθύνσεις και θα ορίσει τον κοινό σκοπό, για την έξοδο από την κρίση, όχι μόνο της Ρόδου αλλά της χώρας ολόκληρης, αφού οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές ενέργειες έπαψαν πια να αποδίδουν.
Την ημερίδα παρακολούθησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Γάκης, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κασσάρας και Γιάννης Παρασκευάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του όπως ο Στέργος Στάγκας, ο Γιώργος Αντώνογλου, και η Χαρούλα Γιασιράνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παμπάκας, ο πρώην νομάρχης Σάββας Καραγιάννης, ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νεκτάριος Σαντορινιός. Από τους τουριστικούς φορείς, την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης, η αντιπρόεδρος της ΕΞΡ Άντα Καραγιάννη, ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου Αγαπητός Ξάνθης, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΡ Σάββας Χατζησάββας, η Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η Ελένη Καρύδη, πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.
Πηγή: http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=16&view=16&pageID=162071
You must be logged in to post a comment.