Ανατρέχοντας στα γεγονότα της τελευταίας τετραετίας 2010-2013 στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα διαπιστώσουμε πόσο ραγδαία άλλαξαν οι συνθήκες προς το χειρότερο, κάτι που βέβαια συνέβη σε όλη την Ελληνική οικονομία και σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο, το σημαντικό είναι το παρόν και το μέλλον, γιατί το παρελθόν δεν αλλάζει…
Στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες έχουμε ως δεδομένα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Υποτυπώδη, έως και μηδενική, χρηματοδότηση μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Οι μεγάλες, ευτυχώς, έχουν αρχίσει – μέσω ομολογιακών κυρίως εκδόσεων – να αποκτούν την πολυπόθητη ρευστότητα, απευθυνόμενες και σε ξένους επενδυτές.
- Υποτυπώδη, έως και μηδενική, έγκριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με συνεχιζόμενα τραγικά αποτελέσματα στην εσωτερική ζήτηση και στην κατανάλωση.
- Οριακή λειτουργία των private-personal banking accounts, καθώς τα μεγάλα ποσά εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ εμείς, για παράδειγμα, ακόμα περιμένουμε τον τρόπο φορολόγησης των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία, χωρίς να φαίνεται καμία διάθεση επιστροφής προς επένδυση στην ελληνική αγορά.
- Ανεπαρκή λειτουργία των “shipping departments” στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η λέξη αναχρηματοδότηση νέων project, αλλά και παλιών ομολογιακών, είναι ανέφικτη.
- Ανύπαρκτη λειτουργία τμημάτων όπως leasing, mutual funds, credit cards κλπ.
Τι είναι αυτό που δουλεύει σήμερα, ασταμάτητα, στο Ελληνικό banking;;;
Σίγουρα, τα τμήματα risk management, αλλά και οι νομικές υπηρεσίες, με τα ειδικά τμήματα εσωτερικού ελέγχου, που καθημερινά έχουν καταιγισμό αιτήσεων από το εσωτερικό των τραπεζών (Mifid…) αλλά και από εξωτερικούς φορείς (όπως το ΣΔΟΕ κλπ), για εξειδικευμένους ελέγχους επί παντός επιστητού!!!!
Ταυτόχρονα, σε “οργασμό” βρίσκονται τα τμήματα κοστολόγησης και στατιστικής, σε μία συνεχή προσπάθεια για προτάσεις μείωσης κόστους λειτουργίας και σωστής αξιολόγησης νέων επενδυτικών ιδεών και προτάσεων…
Εκτός όλων αυτών, η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ, ρίχνει βαριά σκιά για το μέλλον.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ;
Η απάντηση, αν και δύσκολη, είναι μάλλον θετική. Έχουμε κάποια κομβικής σημασίας γεγονότα τον Ιούνιο, που ίσως αλλάξουν τα πράγματα άμεσα.
- Επιτυχή πλήρη ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών και πιθανόν και της μικρής τράπεζας Αττικής, που δείχνει ότι μόνη της κατάφερε να σηκώσει μία, τεράστια για τα δεδομένα της, αύξηση μετοχικού κεφαλαίο, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Σταδιακή ανακεφαλαιοποίηση με ικανοποιητικούς όρους των δανείων ,αλλά και των ομολογιακών εκδόσεων, πολλών μεγάλων εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιριών.
- Τοποθέτηση του ΧΑΑ στις αναδυόμενες αγορές, που τυπικά δείχνει υποβάθμιση, αλλά για τους γνωρίζοντες είναι μεγαλύτερη και άμεση εισροή κεφαλαίων από νέα funds (λόγω και της αυξημένης στάθμισης στους νέους δείκτες…), ενώ οι εκροές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί .
- Σταθεροποίηση της εσωτερικής ζήτησης και αύξηση της με το προσδοκώμενο τουριστικό ρεύμα, που λογικά θα φέρει συναλλαγματική ανάσα και θα βοηθήσει έμμεσα και το ελληνικό banking (εμβάσματα, κάρτες, βελτίωση χρηματοροών στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό).
- Βελτίωση ψυχολογίας (είναι το κλειδί στην αύξηση της ζήτησης,) λόγω και του κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που άντεξε σε όλα τα δύσκολα.
Πάνω, λοιπόν, σε ένα σχετικά καλύτερο χρονικό διάστημα για την Ελλάδα…
Τι μπορεί να φέρει τεράστιο πισωγύρισμα; Μα τι άλλο… εκλογές λόγω ΕΡΤ…
Τι σημαίνει, όμως, εκλογές τώρα…;;;
- Νέο “bank run” ανασφάλειας, ειδικά τώρα με τις νέες δημοσκοπήσεις, θα ήταν ό,τι χειρότερο, γιατί πρακτικά θα πάει χαμένη η ανακεφαλαιοποίηση.
- Πλήρη αποχή ξένων και Eλλήνων επενδυτών, για μεγάλο διάστημα.
- Μηδενική δραστηριότητα του τραπεζικού τομέα και των χρηματοδοτήσεων, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο (αν ξεκαθαρίσει πλέον…).
- Μείωση, εκ νέου, της ζήτησης-κατανάλωσης, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους ανασφάλειας.
- Μείωση τουριστικού ρεύματος, λόγω εκλογών και αβεβαιότητας.
- Καθυστέρηση εκ νέου της υλοποίησης όλων των νέων έργων, που ήδη μπήκαν σε μία σειρά (κάποια ξεκίνησαν ήδη).
- Διάλυση του Χρηματιστηρίου, για όλο το διάστημα αβεβαιότητας, πάνω που αρκετοί ξένοι (Fairfax, Ppf, Citi) δείχνουν να επανακάμπτουν επενδυτικά.
Να γιατί τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή… γιατί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει χαθεί πλήρως κάθε λογική και όλοι παίζουν το παιχνίδι τους καιροσκοπικά…
ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ !!!!!