koinonia axion LOGO

Μπουραντάς Λάρισα 2Είναι αναμφισβήτητο ότι, το κατεστημένο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στην οικονομική, κοινωνική και εθνική χρεοκοπία. Αντί να αξιοποιήσουμε τους πλούσιους πόρους και τις αρετές του λαού μας και τις ευκαιρίες που είχαμε από τις αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και της Μεσογείου, καθώς και από την Ε.Ε. και την για δεκαετίες άνοδο της παγκόσμιας οικονομίας, βρεθήκαμε ξανά στην δεκαετία του ’60, με 30% και πλέον ανεργία, με φτώχια, συσσίτια, ανθρώπους χωρίς φάρμακα και υγεία, με ένα βαρύ φορτίο ξένων μεταναστών και με Έλληνες να μεταναστεύουν, αναγκαστικά, από την πατρίδα τους, για εύρεση εργασίας. Αυτό δεν συνέβη ασφαλώς επειδή τα φάγαμε όλοι μαζί, όπως το ΠΑΣΟΚ μέσω του Πάγκαλου ισχυρίζεται, για να δημιουργήσει συνενοχή στη κοινωνία και ν’ απαλλαχθούν από τις δικές τους τεράστιες ευθύνες. Φθάσαμε εδώ, και δυστυχώς έχουμε ακόμη δρόμο προς τα κάτω, λόγω των εγκληματικών πολιτικών που άσκησαν, λόγω δόλου ή αμέλειας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενθάρρυναν άμεσα ή έμμεσα τα υπόλοιπα κόμματα.

Πέραν όμως αυτών, υπάρχει και η δική μας ευθύνη ως πολίτες. Αυτή συνιστάται στο ότι αφεθήκαμε στην προπαγάνδα, στον εφησυχασμό, στην αλλοτρίωση και στον ευνουχισμό που μας υπέβαλε το κατεστημένο αναποτελεσματικό, ανέντιμο και σ’ ένα βαθμό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα (κόμματα, ΜΜΕ, συντεχνίες, κράτος, μεγάλα συμφέροντα κλπ). Έχουμε την ευθύνη που ανεχθήκαμε ή και υποστηρίξαμε με τη ψήφο μας αυτό το σύστημα.

Τώρα, εδώ που φθάσαμε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα από αυτό το πολιτικό σύστημα (από την ακροδεξιά μέχρι την αριστερά), που μας κατέστρεφε και συνεχίζει να μας καταστρέφει.

Τώρα, η ελπίδα είμαστε μόνο εμείς οι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και ν’ αλλάξουμε τρόπο πολιτικής σκέψης, τις πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές μας.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να κατανοήσουμε και να κάνουμε πράξη τρεις θεμελιώδεις ρήσεις. Πρώτον, τη ρήση του Πλάτωνα που υποστηρίζει: «Μια από τις τιμωρίες μας, να μην καταδεχόμαστε ν’ ασχοληθούμε με την πολιτική (τα κοινά), είναι να μας κυβερνούν οι κατώτεροί μας». Δεύτερον, τη ρήση του Γκάντι που μας διδάσκει ότι: «πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να έρθει στον κόσμο». Τρίτον, τη ρήση του Τζ. Κένεντυ που λέει: «μη ρωτάς μόνο τι έκανε η πατρίδα για εσένα, αλλά να ρωτάς τι έκανες και εσύ για την πατρίδα».

Από αυτές τις τρεις ρήσεις προκύπτει ότι, πρέπει ν’ αναπτύξουμε ανεξάρτητη και ορθολογική πολιτική σκέψη, ν’ αξιολογούμε το κόμμα, τους πολιτικούς και τις πολιτικές με τα αποτελέσματα, τη συνέπεια λόγων και πράξεων, την ειλικρίνεια και τη συμβολή τους στη κοινωνική ευημερία, βραχυπρόθεσμα κα μακροπρόθεσμα. Με βάση αυτή την αντικειμενική αξιολόγησή μας, οφείλουμε να κάνουμε σωστές πολιτικές επιλογές για το ατομικό και το κοινό καλό, να ενθαρρύνουμε και να συμμετέχουμε σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς που θ’ αξιολογήσουμε με αυστηρά κριτήρια το αν θέλουν και μπορούν να ανατρέψουν το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικά μια εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης και να χτίσουν την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες (εντός και εκτός ευρωζώνης).

Αν, ως πολίτες, αναλάβουμε τις πολιτικές μας ευθύνες η χώρα μας θα έχει μέλλον. Αν όχι, σε 20 χρόνια ίσως να μην υπάρχει, αφού οι Έλληνες θα μεταναστεύουν, οι ξένοι θα έρχονται να αγοράζουν ό,τι αξίζει και θα αποτελέσουν την άρχουσα τάξη της χώρας.

Δημήτρης Μπουραντάς

καθηγητής, συγγραφέας και επικεφαλής της “κοινωνίας αξιών”

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s