Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο καλός ο επιχειρηματίας –όπως και ο καπετάνιος- στη φουρτούνα φαίνεται, επεσήμανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς, μιλώντας στην fmvoice.gr

Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη πρέπει να ασκήσουν αποτελεσματική ηγεσία, να κάνουν συμμέτοχους τους ανθρώπους, όχι μόνο στο πρόβλημα, σημείωσε ο καθηγητής κι έφερε ως παράδειγμα μία μικρή εκδοτική επιχείρηση, η οποία το 2011 μείωσε κατά 15% τους μισθούς. Το 2012, επειδή πήγε καλύτερα η χρονιά, έφερε τους μισθούς και πάλι στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις.

Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να αναζητήσουν συνέργειες, να διατηρήσουν το τζίρο και να είναι προσεκτικοί με τα λεγόμενα «φέσια».

Για το 2013 ο κ. Μπουραντάς προέβλεψε ότι θα είναι ένας χρόνος-φρίκη, εκφράζοντας την ευχή να μην καταλήξει κόλαση, καθώς δεν υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας. «Η οικονομική χρεοκοπία είναι το σύμπτωμα, το αίτιο είναι η πολιτική χρεοκοπία» επεσήμανε και τόνισε πως δεν έχουμε ένα εθνικό, συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που να εφαρμόζεται με συνέπεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ανασυγκρότηση και την ολική επαναφορά.

Στρατηγικό σχέδιο
«Αυτό απαιτεί μία χρηστή, έντιμη και αποτελεσματική διακυβέρνηση, αλλά προϋποθέτει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, με διαφορετική νοοτροπία και πρακτικές, διαφορετικούς ανθρώπους, προτεραιότητες και αξίες» σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να οδηγηθεί στο μνημόνιο, καθώς με τα δεδομένα του 2009, η κρίση ελλείμματος μπορούσε να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους και να οδηγήσει στην υφεσιακή πολιτική που ζούμε σήμερα και η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε τους δανειστές, ούτε τους πολίτες.

Από εκείνη την περίοδο, εάν το πολιτικό σύστημα είχε καταφέρει να περιορίσει το «μαύρο χρήμα» στο μισό απ’ ότι είναι σήμερα, θα υπήρχαν στα ταμεία του κράτους 12 δισ. το χρόνο, δηλ. σε μία 15ετία περίπου 150- 180 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό του χρέους.

Ολικό Πόθεν Έσχες
Ακόμη και σήμερα, με την εφαρμογή του ολικού πόθεν έσχες, με τεκμήρια διαβίωσης, μπορούν να αποκαλυφθούν οι μερικές χιλιάδες οικογένειες που έκαναν πλιάτσικο, είτε από το πόσο πληρώνουν για τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών τους, είτε από το εάν πληρώνουν πάνω από 4.000 ευρώ το χρόνο για νερό.

Από αυτή τη διαδικασία το δημόσιο μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, τα οποία με μόχλευση κι εφόσον ξεκινήσει η ροή προς την οικονομία, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση, η οποία δεν γίνεται με ρητορεία, με αύξηση φόρων και με μειώσεις μισθών.

Παράλληλα, ο κ. Μπουραντάς επεσήμανε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν για την εξαγορά ελληνικών κρατικών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας και δεν θα τις αυξήσουν, όπως διατείνονται οι πολιτικοί. Γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, καθώς η χώρα διαθέτει πολλούς πόρους, ικανό κι εκπαιδευμένο στελεχικό κι εργατικό δυναμικό και εξαιρετική γεωστρατηγική θέση.

Ωστόσο, η χώρα μας δεν μπορεί να αποκτήσει στρατηγική ανάπτυξης, εάν επιχειρήσει να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της με χαμηλό εργατικό κόστος. «Πρέπει να ανταγωνιστούμε με διαφοροποίηση στην ποιότητα, στα brands, στην προώθηση των προϊόντων κλπ. Στο χαμηλό κόστος δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», σημείωσε ο καθηγητής.

Τέλος για τους πολιτικούς που κοφεύγουν στα αιτήματα των φορέων της αγοράς, αλλά και αγνοούν το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, ο κ. Μπουραντάς επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε κάποιος υπουργός Οικονομικών που να έχει βγάλει έστω ένα μεροκάματο από την ελεύθερη αγορά; Έχει μπει κανείς απ[ο αυτούς σε μία φάμπρικα να δει πως γίνεται η παραγωγή; Έχει δει κανείς από αυτούς πως γίνεται το λιοτρίβι; Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν», κατέληξε.

Πηγή: http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-20/item/53026-%CE%B4-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθ. Δημήτρη Μπουραντά στην fmvoice.gr:

 Δ. Μπουραντάς: Η πολιτική χρεοκοπία είναι το αίτιο της κρίσης

About Aristotelis Tsagkarogiannis

Fools say that they learn by experience. I prefer to profit by others experience.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s